Steklarna Hrastnik bo namenila 9,5 milijona evrov v nove tehnologije

Andrej Božič, direktor Steklarne Hrastnik še naprej izboljšuje rezultat in napoveduje nova vlaganja. Od začetka sanacije leta 2010 do lani so v posodobitve in nove zmogljivosti vložili 33,1 milijona evrov.

V hrastniški steklarni še naprej izboljšujejo rezultat in napovedujejo velika vlaganja. V zadnjih šestih letih so za nove tehnologije namenili 33,1 milijona evrov, letos bo naložb za 9,5 milijona evrov, je povedal Andrej Božič, direktor Steklarne Hrastnik.

V tem največjem podjetju v Zasavju, ki ima skoraj 700 zaposlenih, bodo letos zmanjšali porabo energije in z novimi kontrolnimi linijami bolj avtomatizirali proizvodnjo. Vlagali bodo tudi v boljše razmere za zaposlene, saj bodo v podjetju namestili nove prezračevalne sisteme. V enoti embalažnega stekla pa se pripravljajo na nakup novega zmogljivejšega stroja za izdelavo embalažnega stekla, s čimer se bo tudi v tej enoti z današnjih 138 ton stekla na dan zmogljivost proizvodnje povečala na dodatnih 25 ton stekla na dan. Ali bodo to 3,5 milijona vredno naložbo izpeljali do konca že letos ali prihodnje leto, pa je odvisno od povpraševanja na trgu.

steklarna-proizvodnja22-be.1458656925.jpg.n.960px.jpg.720px

V Steklarni Hrastnik so že lani izkoristili povečane zmogljivosti in prihodke od prodaje v primerjavi s predlanskim povečali za 16 odstotkov, na 55,1 milijona evrov. To pa je kar 40 odstotkov več, kot so jih imeli leta 2009 oziroma preden so začeli naložbeni cikel v posodobitve in nove zmogljivosti in ko so leto končali s 5,3 milijona evrov izgube. Lani so imeli 7,1 milijona evrov dobička iz rednega poslovanja, kar je 61 odstotkov več kot predlanskim in 6,26 milijona evrov čistega dobička, kar je dva milijona evrov več kot lani. Dodano vrednost na zaposlenega so lani zvišali za 14 odstotkov, na 38.584 evrov.

“Poleg izkoriščanja razširjenih zmogljivosti je na odlično poslovanje vplivala donosnost prodaje, vlaganje v zaposlene, uspešno obvladovanje stroškov ter prilagodljivost steklarne. Ta se kaže tudi s tem, da smo vstopili na nove trge,” je povedal Andrej Božič. Steklarna Hrastnik sicer z izvozom ustvari 96 odstotkov vseh prihodkov.

“Razmere na trgu niso rožnate, cenovni pritiski so veliki, konkurenca se zaostruje. Načrtujemo, da bomo kljub temu še naprej povečevali prihodke in dobiček. Za letos pričakujemo 58 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 8,5 milijona evrov dobička pred davki,” je povedal Andrej Božič.

Sonja Kolarič

Leave a Reply