Štipendija v vrednosti 40.000$ Za ženske v znanosti

Program Unesco-L’Oreal Za ženske v znanosti razpisuje 15 štipendij v višini 40.000 ameriških dolarjev. Zanjo se lahko prijavijo raziskovalke mlajše od 35 let, ki delujejo na področju znanosti o življenju, bodisi z biologijo, biotehnologijo, medicino, farmacijo, fiziologijo ali kmetijstvom.

Če se v uvodnih stavkih prepoznate, ne čakajte in se na razpis prijavite čim prej, saj je prijava možna le še dva dni, do ponedeljka, 10. junija. To lahko storite preko uradne spletne strani projekta. Srečne dobitnice bodo znane prihodnje leto.

Znanost in ženske
S programom Unesco-L’Oreal Za ženske v znanosti želijo opozoriti na znanstveno odličnost in pomen žensk v znanosti. (foto: 9ways.gloriafeldt.com)

Program Unesco-L’Oreal Za ženske v znanosti (angl. Women in Science) poleg mednarodnih nagrad in štipendij podporo izkazuje tudi z nacionalnimi štipendijami za mlade raziskovalke, ki jih v Sloveniji že 7. leto zapored podeljujejo L’Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za Unesco in Slovenska znanstvena fundacija. Med dosedanjimi prejemnicami mednarodne različice sta tudi dve Slovenki, biologinja doc. dr. Maja Zagmajster in biokemičarka z doktoratom iz organske kemije dr. Vita Majce.

Glavni cilj leta 1998 ustanovljenega projekta je nagrajevanje znanstvene odličnosti in opozarjanje na pomen žensk v znanosti skozi podeljevanje nagrad in štipendij. Vanj so vključene tudi mednarodne nagrade namenjene svetovno uveljavljenim znanstvenicam, ki jih Unesco v sodelovanju z L’Oreal-om vsako leto podeli v sklopu tedna Za ženske v znanosti, ki poteka v Parizu.

Regionalne in nacionalne štipendije, s katerimi so nagradili že 19 obetavnih mladih slovenskih raziskovalk, se v Sloveniji podeljujejo od leta 2006 v začetku januarja.

Uroš Kotnik

Leave a Reply