Štirje naravni utrjevalci barv tkanin

Najljubša oblačila pogosto nosimo, zato jih tudi pogosto peremo in sušimo, barve na njih pa se iz pisanih, živahnih in vpadljivih spremenijo v dolgočasne in zbledele, saj se v pralnem stroju in na soncu sperejo ter zbledijo. To res ne pomeni, da priljubljene majice ne boste več oblekli, bi pa bili veseli, če bi pri naslednji novi lahko bledenje barv preprečili, kajne?Na srečo je to mogoče. Na voljo so umetni utrjevalci barv, toda v kuhinji imamo naravne in tako oblačilom kot tudi naravi prijaznejše pripomočke za to.

Z naravnimi pripomočki lahko preprečimo bledenje barv. Foto: Shutterstock
Z naravnimi pripomočki lahko preprečimo bledenje barv. Foto: Shutterstock

Kis

Skodelico alkoholnega kisa v pralni stroj dodajte pri zadnjem izpiranju. Pomaga utrjevati barve in preprečuje, da bi se detergent preveč zažrl v tkanine, zaradi česar odtenki prav tako izgubijo intenzivnost. Poleg tega je kis odličen naravni mehčalec. Ne bojte se, oprano perilo ne bo imelo vonja po njem, ta bo med splakovanjem izginil.

Črni poper

Začinite barve perila tako, da v dozirno posodo med pranjem ob prašku dodate dve žlički črnega popra. Ta bo iz oblačil spral odvečen detergent in poudaril barve. Med izpiranjem se bo začimba povsem sprala.

Sol

Dobrodošla je tudi pri pranju perila: polovico skodelice med pranjem dodajte v pralni stroj. To je zlasti primerno za nove tkanine, saj utrjuje barve in preprečuje njihovo izpiranje, nekoliko pa poživi tudi že sprana oblačila.

Jedilna soda

Poživi pisano perilo, bela pa bo s pomočjo jedilne sode bolj bela, brez sivega pridiha. Polovico skodelice dodajte med pranjem in si tako dlje zagotovite lepe ter živahne barve.

In še nekaj: pisanega perila nikoli ne sušite na soncu. Najboljše bo, da narobe obrnjene majice, hlače in bluze posušite sicer na svežem zraku, a v senci.

Sonja Kolarič

Leave a Reply