Stoterica zdravnikov bo igrala klasiko za dober namen

Orkester, katerega združuje približno sto zdravnikov iz 20 držav sveta, bo v berlinski dvorani Konzerthaus poskušala zbrati čimveč sredstev za pomoč bolnikom z epilepsijo.

V ta namen bo 25. aprila na sporedu dela Richarda Wagnerja, Antonina Dvoržaka in Roberta Schumanna, pri čemer bo prostovoljna zdravniška organizacija The World Doctors Orchestra izkupiček od prodaje vstopnic v celoti namenil Fundaciji Michael, ki skrbi za tiste, ki se borijo z epilepsijo.

“Medtem ko se naše vsakodnevno delo osredotoča na zdravljenje posameznikov, naš orkester podpira in širi prepričanje, da niti državne meje niti politični ali ekonomski interesi ne bi smeli omejevati dostopa do osnovne zdravstvene nege,” so zapisali na uradni spletni strani orkestra.

Kar 55 od stotih članov The World Doctors Orchestra prihaja iz Nemčije. Med njimi je tudi Bettina Schmitz, vodja Fundacije Michael in primarij bolnišnice Vivantes Humboldt. Orkester je bil ustanovljen leta 2007, vodilo njegovega delovanja je ljubezen do glasbe povezati z osveščanjem o različnih zdravstvenih temah.

Zdravniki bele halje za večerne toalete zamenjajo dvakrat ali trikrat letno in nastopajo na najrazličnejših dobrodelnih dogodkih. Orkester se zdaj odpravlja na turnejo po ZDA in Kanadi, koncertiral pa bo tudi na Barbadosu. V letu 2016 načrtujejo turnejo po Tajski in Romuniji.

Prvi koncert so izvedli leta 2008 v Berlinski filharmoniji.

ms

Uroš Kotnik
Foto: dw.de

Leave a Reply