Iznajdljivo: Študent iz odpadnega lesa izdeluje USB-ključke

Dvajsetletni slovenski študent Jernej Fužir je izkoristil posledice minulega žledoloma in iz odpadlega vejevja pričel izdelovati USB-ključke, pri čemer bo evro od vsakega prodanega izdelka dobrodušno namenil obnovi gozdov.

Slabo leto po naravni katastrofi so njegovi USB-ključki z uradnim imenom Timber za prednaročilo na voljo na platformi za množično financiranje Indiegogo, preko katere želi Fužir zbrati 3.220 evrov kapitala. Z ekipo, ki jo sestavljata še njegov brat Lenart ter prijatelj Aleksander Tom Gruenfeld, želi namreč kupiti orodje, ki ga potrebujejo za delo, vzpostaviti spletno trgovino in se posvetiti razvoju novih izdelkov.

“V vsaki situaciji razmišljam, kaj bi se dalo zanimivega narediti,” pravi ambiciozni študent menedžmenta na Fakulteti za organizacijske vede. “Prototip je bil zelo grd,” se z nasmeškom spominja začetkov, a z bolj izpopolnjenim orodjem, ki ga za zdaj najema, mu je uspelo narediti lep in praktičen izdelek.

Iz odpadnega lesa so poleg unikatnih USB-ključkov, izdelanih iz različnih vrst lesa, začeli rezljati tudi obeske za ključe in ornamente za smrečico, ki obenem predstavljajo tudi nagrade za podpornike na Indiegogu. “Ker želimo ključke ponuditi kot promocijski material ali poslovna darila za podjetja, smo tako ob lažji uporabi pridobili tudi ploskev za napis,” razlaga Fužir.

Prav tako se je že povezal z Zvezo tabornikov Slovenije in se pridružil projektu Obnovimo slovenske gozdove. Od vsakega prodanega USB-ključka bo namreč ekipa podarila en evro za sadike dreves, ki jih taborniki skupaj z Zavodom za gozdove v svoji akciji sadijo po Sloveniji.

Uroš Kotnik

Leave a Reply