Študentje bodo v tem tednu “častili pol litra” krvi

Začenja se tradicionalni študentski teden darovanja krvi, ki ga pod sloganom “Častim pol litra” organizirajo študentske organizacije in klubi. Glavni namen akcije je vzpodbuditi zavest o pomembnosti življenjske tekočine.

Pod okriljem Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), Zveze študentskih klubov ter študentske organizacije ljubljanske, mariborske in primorske univerze, Zavoda RS za transfuzijsko medicino ter Rdeči križ Slovenije (RKS) se bodo do petka zvrstile tradicionalne krvodajalske akcije.

V Ljubljani, Izoli in Mariboru poskrbljeno za brezplačni prevoz

V prestolnici bodo študentje svojega pol litra lahko častili torek med 7.00 in 14.30 in sredo od 7.00 do 16.30, pri čemer bo organiziran tudi brezplačen prevoz iz Rožne doline in s Kardeljeve ploščadi.

V Sloveniji se življenjsko tekočino dnevno potrebuje vsakih pet minut, kar se realizira v 350 darovalcih krvi. (foto: bdr130.net)
V Sloveniji se življenjsko tekočino potrebuje vsakih pet minut, kar se realizira v 350 darovalcih krvi. (foto: bdr130.net)

Za brezskrben prihod na krvodajalsko akcijo bodo poskrbeli tudi v Izoli in Mariboru. Na Primorskem bo krvodajalska akcija potekala v torek od 7.30 do 12.00 in v sredo od 9.00 do 12.00, v štajerski prestolnici pa bo kri mogoče darovati v torek od 8.00 do 15.00 in v sredo od 8.00 do 15.00. V torek bo v Mariboru izpred vseh fakultet organiziran tudi brezplačen prevoz.

Študenti v Črnomlju bodo kri darovali v ponedeljek, v Celju, na Ptuju ter Jesenicah v torek, v Trbovljah pa bo akcija potekala v četrtek.

“Vsakih pet minut nekdo potrebuje kri”

S ŠOS sporočajo, da se v Sloveniji dnevno porabi zaloga 350 darovalcev krvi, saj se življenjska tekočina v povprečju potrebuje vsakih pet minut.

Med največjimi porabniki krvi so bolniki z raznimi hematološkimi ali onkološkimi obolenji, velike količine krvi pa so potrebne tudi pri operacijah, presaditvah in težjih poškodbah.

Če je pred vami prva krvodajalska akcija in se zato sprašujete, kdo je lahko krvodajalec, naj povemo, da je to je lahko vsak, ki je zdrav in se dobro počuti. Pred odvzemom lahko pojeste nemasten obrok, izogibajte pa se mastni hrani in mlečnim izdelkom. Pri tem je priporočljivo tudi, da popijete dovolj tekočine.

Uroš Kotnik

Leave a Reply