Stvari, brez katerih ni božiča

V naši kulturi so določene navade in običaji že tako zakoreninjeni, da si božičnih praznikov skorajda ne znamo več predstavljati brez njih. Vsi vemo, da z ničemer ni dobro pretiravati, vendar brez nekaterih stvari pač božič ne bi bil božič.

Božična večerja

Na božični večer je običaj, da se družina zbere ob božični večerji, ki se od ostalih razlikuje po tem, da je nekaj posebnega. Sestavljena naj bo iz jedi, ki na jedilniku niso vsakodnevno, predvsem pa je pomembno, da se za vsakega najde nekaj. Večerji dodate čarobnost, če jo pripravljajo vsi člani družine.

Božično drevesce

Ni lepšega vzdušja kot okraševanje božičnega drevesca, naj bo le-to umetno ali naravno, vsako ima svoj čar. Bistveno je, da se skupaj zbere vsa družina in se zabava ob okraševanju smrečice. Če si želite, da je vaše božično drevo nekaj posebnega in unikatnega, naredite okraske sami iz gline ali testa ter jih pobarvajte po svojem okusu. Tako bo veselje še večje!

christmas-tree

Božične pesmi

Medtem ko se kuha večerja in okrašuje smrečica, bo pravo vzdušje pričarala glasba z božično tematiko. Posnemite si najljubše božične pesmi ali pa enostavno prižgite radio, kjer sedaj večinoma časa vrtijo božično glasbo. Slednja je balzam za dušo in ušesa, zato si jo le privoščite!

Darila

Živimo v času kapitalizma, kjer žal prevladujejo materialne dobrine. Dobro premislite, če res potrebujemo toliko (po navadi neuporabnih) stvari, ki jih dobimo oziroma podarimo najbližjim? Podarimo raje nekaj, kar smo naredili sami in se tako potrudili in namenili čas tistim, ki jih imamo radi. Verjemite, takšne stvari so neprecenljive in veliko bolj ogrejejo naša srca kot darilni set iz bližnje trgovine. Pa še denar boste prihranili!

Barbara Oswald
Foto: wisegeek.org

Leave a Reply