Stvari, ki jih ni dobro početi takoj po jedi

Si tudi vi takoj po jedi pogosto odpnete pas, pojeste sadje ali umijete zobe? Vendar strokovnjaki svetujejo, da se je tem in še nekaterim drugim navadam takoj po jedi dobro izogniti, pa naj še tako prijajo. Preberite katere in zakaj!

Umivanje zob: Čeprav nas večina misli, da si je takoj po jedi potrebno umiti zobe, so raziskave pokazale, da to ni res. Ščetkanje takoj po jedi namreč kisline iz hrane in pijače potisne še globlje v zobe in s tem povzroči njihovo hitrejše razpadanje.

Sadje: Čeprav se sadje po kosilu zdi zdrava sladica, njegovo uživanje takoj po obroku ni priporočljivo, saj povzroča napihnjenost. Sadje je najbolje jesti šele eno do dve uri po obroku ali uro pred njim.

fresh_fruit_dessert_photo_JT141
Uživanje svežega sadja takoj po obroku ni priporočljivo, ker povzroča napihnjenost.

Kajenje: Strokovnjaki trdijo, da je škodljivost ene cigarete, pokajene takoj po obroku, enaka škodljivosti desetih cigaret.

Prhanje: Topla voda spodbudi prekrvavitev rok in nog, zaradi tega pa se upočasni prekrvavitev okoli želodca in posledično oslabi prebavni sistem.

Intenzivna fizična aktivnost: Sprehod po kosilu sicer ne more škodovati, a prehitra hoja in prekomerna fizična aktivnost lahko prebavnemu sistemu preprečita, da bi absorbiral hranljive snovi iz hrane, ki smo jo pravkar pojedli.

Spanje: Zlekniti se na kavč takoj po kosilu je nadvse prijetno, vendar v ležečem položaju naše telo hrano slabše prebavi, posledica tega pa so možna vnetja črevesa in želodčne sluznice.

Barbara Oswald
Foto: wallcoo.net, kokosowa-panna.blogspot.com

Leave a Reply