Super zmogljiva baterija za pametne telefone, ki se polni zgolj tri minute

Singapurski znanstveniki so predstavili najnovejšo baterijo za mobilne naprave, ki se napolnili v le dveh oziroma treh minutah, njena življenjska doba pa znaša kar neverjetnih 20 let.

Raziskovalci iz lokalne tehnološke univerze Nanyang Technological University Singapore so do izjemnega dosežka na področju razvoja baterij za pametne mobilne telefone prišli na izjemno enostaven in hkrati še poceni način.

In sicer so anodo, ki je običajno izdelana iz grafita, proizvedli s pomočjo titanovega oksida, katerega glavni prednosti sta, da je poceni in ga najdemo denimo tudi v sončni kremi. Slednje novo razviti bateriji omogoča, da zdrži tudi več kot 10 tisoč polnjenj, kar pomeni tudi do 20-krat več kot dosedanji napajalniki.

“Novo tehnologijo bo v bližnji prihodnosti mogoče uporabiti tudi na drugih področjih, kot so na primer električni avtomobili in celo električna letala,” je prepričana skupina znanstvenikov iz singapurske tehnološke univerze.

Po njihovih zagotovilih naj bi se revolucionarna baterija na trgu pojavila že čez dve leti, maloprodajna cena pa naj bi bila celo enaka zdajšnjim primerkom.

Uroš Kotnik
Foto: goodluckboss.com

Leave a Reply