Svetovni dan maternega jezika

21. februar je Unesco razglasil za mednarodni dan maternih jezikov, katerega namen je ozavestiti pomen jezikovne raznolikosti in večjezičnosti.

Na svetu je skoraj 7000 jezikov, vendar vsakih štirinajst dni eden od njih izgine. Velike večine (90%) ni zastopanih na internetu, mnogih celo ni nikjer v javnosti. Več kot polovici jezikov grozi izumrtje.

Slovenščina ne sodi med najmanjše jezike, saj je le 5 odstotkov takih, ki jih govori več kot dva milijona ljudi. Zato ni bojazni, da bi izginila, kljub temu, da vedno bolj pogosto uporabljamo tudi druge tuje jezike. Zaradi časa, v katerem živimo, je to znanje zelo pomembno, saj predvsem mladim širi meje sveta. Vendar se brez maternega jezika, tudi tujih ni mogoče naučiti.

V večini držav govorijo več jezikov, na Papui Novi Gvineji celo več kot 800, velika večina pa še vedno sanja, razmišlja in čustvuje v materinem jeziku. Zato si velja zapomniti to, kar  je zapisal Ivan Cankar: »Materni jezik je treba negovati, se ga učiti, ga spoštovati, uporabljati ter se zavedati njegove vrednosti in edinstvenosti.«

Iz interneta

Leave a Reply