Svetovni finale študentskega računalniškega tekmovanja z dvema slovenskima ekipama

V Sankt Peterburgu se je včeraj začel svetovni finale največjega študentskega računalniškega tekmovanja na svetu Imagine Cup. Letos sta v finale, prvič doslej uvrščeni dve slovenski ekipi, ki sta si vstopnici priborili z uspešnim nastopom na nacionalnem oziroma spletnem izboru.

Tekmovanje je bilo prvič izvedeno pred desetimi leti v španski Barceloni, letošnji finale pod geslom »Vse sanje so sedaj dobrodošle« gosti ruski Sankt Peterburg. Najboljše ekipe bodo odšle domov bogatejše za nekaj tisočakov in drugih praktičnih nagrad, glavni sponzor in organizator Microsoft je za nagradni sklad namenil kar milijon dolarjev denarnih sredstev.

beezinga
Ekipa Beezinga. (Foto: ssum.si)

Pod slovensko zastavo, se bosta v finalu prvič doslej, predstavili kar dve ekipi. Ekipa Beezinga, ki je razvila sistem za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjaku, ki čebelarju avtomatsko pridobljene podatke posreduje kar preko mobilne ali spletne aplikacije.

dora
Ekipa DORA. (Foto: ssum.si)

Druga sodelujoča, ekipa DORA, pa je razvila interaktivnega zdravnikovega asistenta, ki omogoča edinstven prikaz informacij o bolniku pred in med operacijskimi posegi. Prva se je v finale uvrstila z zmago na slovenskem izboru, ekipa DORA pa z zmago preko globalnega spletnega tekmovanja.

V naslednjih dneh se bo žiriji predstavilo več kot 300 študentk in študentov, ki bodo predstavljali svoje programske projekte, aplikacije oziroma igre, in se tako potegovali za nagrade v šestih kategorijah. Poleg tekmovalnega dela bodo za udeležence potekala različna izobraževanja o najnovejših tehnologijah. Tekmovanje bodo s slavnostno podelitvijo nagrad zaključili 11. julija.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply