Svetovno prvenstvo v Braziliji z novo tehnologijo

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je odločila, da bo na nogometnem svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji uporabila tehnologijo gol-linije. Ta bo služila v pomoč sodnikom za sporne situacije, ko ti ne bodo prepričani ali je žoga s celotnim obsegom prečkala golovo črto. 

Tehnologija, ki v nogometu še nima svojega prostora je bila prvič preizkušena na svetovnem klubskem prvenstvu na Japonskem decembra lani. »Druga generalka« pred svetovnim prvenstvom 2014, bo junija letos na pokalu konfederacij v Braziliji.

Fifa je doslej (obe na svetovnem klubskem prvenstvu) preizkusila dve tehnologiji, in sicer Hawkeye in GoalRef. Pri prvi se uporablja večje število kamer, ki natančno ocenijo ali je žoga prečkala golovo črto, pri slednji pa magnetne senzorje. Še vedno pa lahko svojo tehnologijo na razpisu prijavijo tudi druga podjetja.

brazil 2014
Razveljavljen gol Anglije na svetovnem prvenstvu 2010 v Južni Afriki. Po zaslugi tehnologije gol-linije takšne situacije v Braziliji 2014 ne bodo več sporne – gol bo priznan.

Z uporabo tehnologije želi Fifa olajšati sodniško delo, ko gre za sporne situacije in sprejemanje odločitev ali je žoga s celotnim obsegom prečkala golovo črto ali ne. Nepravilne sodniške odločitve, kot je bil razveljavljen gol Franka Lamparda na tekmi osmine finala med Anglijo in Nemčijo na svetovnem prvenstu 2010 ali razveljavljen gol Marka Devića na tekmi Anglije in Ukrajine na evropskem prvenstu 2012, ko bi pa oba morala veljati, se po zaslugi novih tehnologij v Braziliji ne bodo ponovile.

Matjaž Kljajić

Foto: newsbrasil2014.com, insideworldsoccer.com

Leave a Reply