Svojo pot včeraj začela Ana Desetnica

Največji mednarodni festival uličnega gledališča, ki deluje že 17. leto, je začel svoj pohod po slovenskih mestih. Ulični igralci in umetniki iz 12-ih držav bodo od 26. junija do 8. julija obiskali deset slovenskih mest. Po besedah organizatorja društva Gledališče Ane Monro bodo letos s festivalom poglobili raznolika in naključna srečanja, ki so jih v zadnjih letih »stkali« z lokalnim prebivalstvom, društvi, organizacijami in seveda, občinstvom.

Prav ta srečanja namreč v vsakem mestu stkejo slikovito nit tkanine svojega mesta. Zato je tudi letos festival vpeljal svoj prvi podnaslov – Tkanina mesta. V preteklih letih se je namreč pokazalo, da partnerji festival v vsakem mestu oblikujejo po svoji zamisli in podobi. Veliko je tudi želja  po razvijanju socialnih vsebin in povezovanju someščanov.

Organizatorji tako festival in ulično gledališče vpenjajo v vsakdanje urbano življenje posameznega mesta, ki ga tkejo posamezniki. In tako tudi s pomočjo Ane Desetnice spoznavajo svoje mesto. Festival bo svojo pot začel v Kranju, vmes se bo ustavil v Mariboru, Ljubljani, Krškem, Celju, Šoštanju, Izoli, Sežani, Rušah in Novi Gorici.

Vzporedno s festivalom pa Gledališče Ane Monro organizira še Šuglino mednarodno poletno šolo, »namenjeno aktivnim ustvarjalcem in študentom različnih področij uprizoritvenih umetnosti, glasbenikom, likovnikom in drugim umetnikom, ki jih zanimajo zakonitosti ustvarjanja na ulici«.

Za podrobnosti programa si poglejte: http://www.anamonro.org/ana-desetnica/-program.html

Nika Senica
Foto: http://www.mojaobcina.si/ljubljana/novice/obvestila/dogodki/sestnajsta-ana-desetnica-je-tu.html

 

 

Leave a Reply