Cel svet bo tekel za tiste, ki tega ne morejo

Prihodnje leto bo na največjem tekaškem tekmovanju doslej, svet tekel za tiste, ki tega še ne morejo. Športniki bodo s 40 lokacij na petih celinah tekli v dobrodelne namene. Celoten izkupiček štartnin bo namenjen za financiranje raziskav za iskanje zdravila za poškodbe hrbtenjače.

Čez 172 dni se bodo z vsaj štiridesetih lokacij, petih celin, podnevi in ponoči v tek pognali športniki z vsega sveta. Svet bo 4. maja prihodnje leto gostil novo nastalo globalno tekaško tekmovanje Wings For Life World Run (Krila za življenje – Svetovni tek), ki se ga bodo udeležili tako profesionalni- kot športniki amaterji.

»Menim, da je vsak, ki lahko teče, hodi ali vozi kolo, privilegiran,« meni slovenski ambasador dogodka Dušan Mravlje, sicer ultramaratonski tekač. Statistika vsako leto beleži 130 tisoč poškodb hrbetnjače, ki vodijo do hudih posledic paralize.

wings for life
Vsako leto zabeležijo 130.000 travmatskih poškodb hrbtenjače. (Foto: wingsforlifeworldrun.com)

Tudi sama organizacija Wings for life je nastala kot direkten odgovor na osebno prometno nesrečo in hudo poškodbo hrbetnjače ustanoviteljevega sina. Takrat sta dvakratni svetovni prvak v motokrosu Heinz Kinigadner in ustanovitelj Red Bulla Dietrich Mateschitz zasnovala projekt, ki se v celoti posveča financiranju raziskav pri iskanju zdravila za poškodbe hrbtenjače.

Da pot do zdravila ni več dolga, meni tudi izvršna direktorica fundacije Anita Gerhardter: »Dosedanji napredki nam dajejo močno upanje, da so možnosti ozdravitve bliže kot kdajkoli. In ta dogodek nam bo pomagal pospešiti znanstveni napredek

V raziskave za iskanje zdravila bo tako namenjen celoten izkupiček štartnin, ki bo morda ključno prevagal tehtnico v smer napredka raziskav, ki sicer slonijo predvsem na zasebnih donacijah.

Teka ne bo zaključevala tradicionalna ciljna črta, saj bo pravzaprav ciljna črta lovila tekmovalce in ne obratno. Zmagovalec bo tako tisti, ki bo tekel najdlje.

V promocijo dogodka so vključeni tudi nekateri svetovni in slovenski športniki, med njimi nekdanji voznik formule 1 David Coulthard, dirkalna legenda Eddie Jordan, triatlonec Matej Markovič in nekdanji alpski smučar Jure Košir, ki bodo delovali v vlogah ambasadorjev.

Matjaž Kljajić

 

Leave a Reply