Tesla motors daje svoje patente v javno rabo

Proizvajalec električnih vozil Tesla Motors se je odločil, da bodo svoje patente “odklenili” in jih dali na razpolago vsakomur.

“Ne bomo več sprožali sodnih postopkov proti nikomur, ki bo uporabljal znanje ali tehnologijo, pokrito v patentih njegovega podjetja, saj ne verjamem več, da so patenti ključ za tehnološko prednost,” je v svojem blogu pojasnil Elon Musk, izvršni direktor Tesla Motors.

Doslej je podjetje svoje patente doslej kopičilo zato, da bi se izognilo kopiranju velikih podjetij, ki bi lahko uničila mlado Teslo v njenem zgodnjem stadiju razvoja. Zdaj pa zaradi vse večjega globalnega povpraševanja po zelenih električnih avtomobilih, kateremu ne morejo zadostiti, odpirajo patente. “Ključ do uspeha so tako ali tako konstanta stalne inovacije in zaposlovanje najboljšega kadra, ne pa kopičenje in sedenje na patentih,” je še dodal Musk.

Tesla pa še zdaleč ni več edino podjetje, ki se je odločilo za tovrstno potezo. Da se ne bodo šli “patentnih vojn” so se namreč že pred časom odločili tudi pri Twitterju, Applu in Googlu.

Tesla od odločitve seveda pričakuje tudi korist, saj naj bi večja popularnost električnih vozil pocenila baterije, polnilne postaje in podobno, o čemer se že dogovarjajo tudi z BMW-jem.

teslamotors

Uroš Kotnik
Foto: whartonjournal.com

Leave a Reply