Test svobodne volje

Mi verjamete, če vam povem, da je le od 0,5% odločitev, ki jih sprejmete vaša svobodna volja? Najpomembnejše odločitve, ki vam niso dale spati, pa pustijo to možnost na čisti 0%. Če vas kdo prepričuje, da je vaša odločitev plod svobodne volje in zato pravilna, ker se po njej počutite mirno, odgovorno, zadovoljno, pravilno, mogoče ponosno, vam zagotavljam, da to enostavno NI RES!

Tega ne počnem, ker želim vašo pozornost ali ker sem prepirljiva, ampak zato, ker vem od kod vaše odločitve prihajajo. Naj vam dokaz prikažem na primeru. Vsekakor lahko vanj vstavite situacijo službe, doma, prijateljstva, države, sveta, boga…kar želite.

Moja stranka, ženska med 30 in 40 let, je bila prisiljena sprejeti par težkih odločitev.
Partner s katerim je živela si je zaželel službe v tujini. Ona, mami z otrokom iz prejšnjega zakona se je kar nekaj mesecev odločala, kaj naj naredi. Partner jo je namreč želel ob sebi, na nek način pritiskal nanjo, za njo pa je to pomenilo cel kup posegov v njene osnovne želje in vrednote, po drugi strani pa si je to zelo želela. Novega življenja, boljših priložnosti za vse tri. Totalen razkol. Njegov prihodek bi bil dovolj velik da udobno živijo vsi trije. Težavo s katero pa sta se slepila oba pa je ležala tudi drugje. On je imel sicer njo rad, vendar si otrok ni želel, ona pa si srčno želi še enega otroka. Vsak s svojim filmom v glavi sta se »odločila«, da naj njuna ljubezen in trud zmagata, ker pa mislimo, da so spremembe in kompromisi nujni in dobrodošli, se je odločila, da gre za njim.
Ko se je preselila v tujino, je žarela od sreče, delovala je mirno, trdno in zadovoljno. Sama se je po tehtnem premisleku odločila, da je to dobro za vse tri. Njeni argumenti so bili logični, razumski, moralni, odgovorni in so se skladali z njeno srčno željo. To si želim, je rekla.

Brez veze da vam govorim, da se zgodba ni končala dobro. Poglejmo zakaj.

svobodna volja

Stroka ve, da so naše odločitve rezultat vzorcev naloženih v otroštvu. Te spodnje plasti podzavesti v um nenehno pošiljajo ista sporočila, čeprav jih vidimo in razumemo drugače, in čeprav jih apliciramo na različne situacije. Nepredelana preteklost(z bolj močno besedo lahko temu rečem travma) pusti v umu nekakšne globoke poti, kot so raze na disku. Naše odločitve se tem potem- razam VEDNO prilagajajo. Bolečina travme od nas to zahteva. Če se tega zavedamo ali ne, travma nas kontrolira! Pretkan um bolečino odriva do take mere, da se odločitve zdijo logične, razumske in srčne, v resnici pa gre le za slepilo svobodne volje. Ego želi biti varen in vele pomemben, zato vas bo za tako odločitev nagradil v obliki pohvale, pravilnosti, odgovornosti, miru, posebnosti, ponosa na žrtvovanje in na celo vrsto opravičevanj v smislu, da si to želite in da imate do tega pravico.
Težave s travmo je ta, da vam onemogoča dostop do vašega jaza..čez srčiko vaše zavedne integritete imate debelo pokrovko, ki jo z vsako nesvobodno odločitvijo še bolj vakumsko zapirate.

Naše odločitve v tem kontekstu so vedno enake in so plod oziroma reakcija na tri vzorce obnašanja: ZANIKANJE; MANIPULACIJA; NADZOR.

Ti trije vzorci ali dopuščajo določeno ravnanje od drugih na nas ali pa ustvarjajo svoje lastno.

V primeru moje stranke torej: Opisujem v le njeno stran, le par travm..)
Travma:
1. »Če ne grem za njim, ga bom izgubila«. IZGUBA ,BOLEČINA (pogojna ljubezen staršev)
2. »Izgledalo bo, kot da se ne trudim dovolj za najin odnos, da sem sebična.« Podrejanje, (če bom pridna dobim nagrado in nihče me ne bo kregal—starši, okolica, cerkev!)
3. »Kompromisi so del življenja.« Težave z avtoriteto (po navadi eden od staršev zelo avtoritativen in strog)
4. »To moram narediti za moje in otrokovo boljše življenje« Travma odgovornosti (nekdo od staršev tega ni naredil za vas in popravljate krivico)

REAKCIJE:
1. Zanikanje
Slepila se je s tem, da bo, če se potrudi, na koncu vse u redu. Zanikala je lastne potrebe in želje, do katerih zaradi travme ni imela dostopa, odločitve pa so njej nalagale plasti zamere do partnerja, ker jo je na nek način v to prisilil..ni upošteval njene želje. Pogovoru o njegovi želji, da otrok nima sta se izogibala, ker je bila to vedno boleča tema za oba.(on je zrasel v težki situaciji, zato je bila to tudi njegova travma). Eden pred drugim sta skrivala občutke..razočaranja, strahu, jeze, nezaupanja..
(ignoranca, lažni upi, skrivanje občutkov, zmedenost, ..)
2. Manipulacija
Z občutkom krivde je pogosto pritiskala na njega, da je ne upošteva in da je sebičen, ker noče imeti otrok. V sebi je konstantno mlela misli o tem, da ga bo že nekako prepričala. Razmišljala je, da se bo potem, ko mogoče zanosi, le premislil. On je zaradi lastne potrebe po tem, da ni bil v tujini sam, pritiskal na njo naj pride za njim, da jo pogreša, da bi morala to narediti zaradi ljubezni.
(neupoštevanje želja drugega, izigravanje na račun morale, pravice in krivde, oškodovanje na lasten –drug račun, prepričevanje v višje dobro, skrivanje in laži, vloga žrtve).
3. Nadzor
Da vas človek ali situacija nadzira veste po občutku krivde, ki jo čutite. To je najboljši indikator. Krivda je bila v tem primeru na račun truda, kompromisov, ljubezni do drugih. Vsiljevanje je hujša oblika nadzora in samo travma totalne podrejenosti jo dopušča. Vsiljena vam je lahko ideja, situacija, mnenje..

Zakaj se take zgodbe nikoli ne izidejo dobro?
Zato, ker je kljub travmam naša bit tako močna, da začuti, spozna globljo resnico in se zaveda manipulacije, laži, nadzora in zanikanja. Tega kljub trenutnem izogibanju, dolgoročno naša človeška narava ne bo dopustila zamere, nezaupanje, nespoštovanje in pogojne ljubezni. Vse to ne bo zdržalo pritiska temeljev naših odnosov. Z nami samimi in ostalimi.
Resnica enkrat vedno pride na dan, zato se jo trudite prepoznati čim prej. Osebna rast je vaša sveta odgovornost, vaša edina naloga. Cena za slepilo je pogosto prevelika. Prizadenete sebe in vse okrog sebe. Mnogi od vas to predobro veste.

Kot vidite nobena odločitev in misel ni bila rezultat svobodne volje. Če se vseeno z mano ne strinjate, vam dodajam link na mojo spletno stran, kjer boste našli test z vprašanji, ki jih lahko aplicirate na vašo situacijo in ugotovili boste kako zavedni in svobodni v resnici.

Alenka Kaštrun, http://beyondmind.si./osebno-svetovanje/reference-point-therapy

Leave a Reply