The Real Kekec v Južni Patagoniji!

Člana mlade slovenske alpinistične reprezentance Luka Krajnc in Tadej Krišelj sta  v vzhodni steni Fitz Roya minuli teden preplezala novo prvenstveno smer, ki sta jo poimenovala The Real Kekec.

Fitz Roy je gora, ki se nahaja v Južni Patagoniji na državni meji med Čilom in Argentino. Gora velja za eno izmed najzahtevnejših na svetu, Luka Krajnc in Tadej Krišelj pa sta kljub temu v vzhodni steni uspela preplezati novo prvenstveno smer. V pogonu sta bila sedem dni, ni jima bilo lahko, a k sreči sta bila pri tem uspešna! “Vseskozi naju je obdajala negotovost, če bo zgornji del stene preplezljiv z najino opremo in sposobnostmi. Umik iz stene bi bil, zaradi strmega terena in najine omejene opreme, v primeru slabega vremena ali druge komplikacije težaven.”

Tadej Krišelj in Luka Kranjc sta preplezala novo prvenstveno smer v Fitz Royu!
Tadej Krišelj in Luka Kranjc sta preplezala novo prvenstveno smer v Fitz Royu! (foto: Tadej Krišelj)

Za Slovence to ni prva prvenstvena smer v tej gori. Pred 30 leti so Hudičevo zajedo preplezali Janez Jeglič, Franček Knez in Silvo Karo, ki je fantoma že čestital ob uspehu!

Ob tem se čestitkam pridružuje tudi uredništvo Dobra novica!

Mladi slovenski alpinisti v toku svetovnih trendov!

Včeraj je Planinska zveza Slovenije podelila nagrade za najboljše alpiniste in športne plezalce v preteklem letu. Za najuspešnejšo alpinistko je bila izbrana Tina di Batista, za najuspešnejša alpinista pa naveza Luka Stražar in Nejc Marčič. Mlada alpinista sta lani prejela Zlati cepin za najpomembnejši alpinistični vzpon v letu 2011! Načelnik Komisije za alpinizem Miha Habjan je ob podelitvi povedal, da je za preteklo leto značilna “nova generacija mladih slovenskih alpinistov, ki so povsem v toku sodobnih svetovnih alpinističnih trendov.”

Podeljene so bile nagrade za najboljše alpiniste in športne plezalce leta 2012!
Podeljene so bile nagrade za najboljše alpiniste in športne plezalce leta 2012! (foto: Zdenka Mihelič)

Slovenci imamo eno izmed najmočnejših plezalnih ekip na svetu!

Med športnimi plezalci je bil v preteklem letu najuspešnejši Domen Škofic, med plezalkami pa dvomov pravzaprav ni bilo – Nina Markovič namreč velja za najboljšo plezalko na svetu. Letos je postala prva tekmovalka, ki ji je uspelo ubraniti skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. “Slovenija s svojimi tekmovalnimi uspehi vsekakor ohranja status ene izmed najmočnejših ekip v članski konkurenci na svetu,” je povedal načelnik Komisije za športno plezanje Borut Kavzar in dodal, da na vrata že trkajo tudi naši mladi plezalci!

 

 

Leave a Reply