Ti, ki si življenje samo

V začetku decembra je bila v čitalnici Mestne knjižnice Izola otvoritev razstave z naslovom Ti, ki si življenje samo. Avtorica fotografij je mlada mamica Agata Hren. Deluje na področju naravnega načrtovanja družine in je želela tudi na ta način prispevati k širjenju znanja in modrosti, ki je vpisana v naše telo. Fotografije so opremljene z verzi Toneta Pavčka.

DSC05671

Tone Pavček je v eni od svojih pesmi zapisal: “Pozdravljen, mali velikan, ki nič ne veš, kaj je življenje, pa si življenje samo.” Pesnikova hčerka Saša Pavček je bila navdušena nad idejo za razstavo. Strinjala se je, da verzi njenega očeta, ki je vse življenje s pesmijo opeval ljubezen, dopolnijo posnete fotografije. Razstava kroži po Sloveniji, v naši knjižnici ima tretjo postajo in si jo lahko ogledamo do konca decembra. Z njo so Agata Hren in sodelavci Zavoda Živim hoteli prikazali lepoto nosečnosti, otrok in naravne družine. Je hvalnica življenju, materinstvu, očetovstvu in ljubezni v družini. Pedagoginja Neva Flajs iz Lucije je zasnovala in povezovala bogat program, v katerem so sodelovali različni izvajalci. Najmlajši Kristjan Defaveri je zaigral pesmici na klavir, mlada umetnica Bilka Persič je ubirala strune harfe. Svojo pesem sta prebrala Darja Ličen v slovenščini in Stipe Cvitan v dalmatinskem narečju, Laura Tripar Lisjak pa je prebrala v italijanščino prevedeno pesem Toneta Pavčka. Povezovalka se je toplo zahvalila Mestni knjižnici Izola za gostoljubje.
Katarina Nzobandora, pisateljica, mama štirih otrok, od katerih je eden že v večnosti, ustanoviteljica in direktorica zavoda Živim, doma iz Logatca, je najprej predstavila razstavo, njen nastanek in sporočilo. V dialogu z obiskovalci dogodka je povedala, kako so ji življenjske preizkušnje pomagale odkriti to pot. Jani Jeriček, teolog in terapevt, tudi sodelavec zavoda, pa je predstavil široko področje delovanja zavoda in novo izdano knjigo z naslovom Novo upanje po splavu, pri kateri je sodelovala vrsta strokovnjakov in različni starši z izkušnjo izgube otroka.
Živahne in prepričljive predstavitve ter pričevanja Katarine in Janija so vzbudile veliko pozornost med obiskovalci. Na koncu sta odgovarjala na njihova zanimiva vprašanja. Program se je zaključil ob ubranih zvokih harfe in okusnem domačem pecivu. Večer je bil res poln topline, ki so jo izžarevali vsi izvajalci in obiskovalci.

Špela Pahor, Neva Flajs

Leave a Reply