Tim Gajser postal svetovni prvak

Pri 19. letih je Tim Gajser napisal verjetno najbolj edinstveno zgodbo v zgodovini motokrosa. V prvi sezoni se je kot čisti novinec povzpel na vrh najbolj prestižnega razreda MXGP.

Gajser je tako pri komaj 19 letih postal prvak v najmočnejšem razredu motokrosa v svetovnem prvenstvu. V manj kot eni sezoni je izpolnil cilj, o katerem je po lanski le sanjal, a ga je z odličnimi predstavami celotno sezono 2016 vse bolj uresničeval in dosegel največji uspeh slovenskega moto športa.

“Prva vožnja je bila zelo težka, veliko sem razmišljal o prvenstvu. Nisem bil sproščen, kar se je opazilo v sami vožnji. Potem, ko sem po prvi vožnji osvojil naslov svetovnega prvaka, pa je pritisk pred drugo vožnjo izginil. V drugi vožnji sem po napaki izgubil ritem in se nisem boril za zmago, raje sem se zadovoljil z drugim mestom. Rad bi se zahvalil vsem v ekipi HRC in v ekipi Honda Gariboldi, navijačem, posebno pa seveda moji družini, dekletu in očetu, brez katerega ne bi bil tu, kjer sem,” je dejal Gajser.

19-letnik iz Makol je v manj kot eni sezoni izpolnil cilj, o katerem je po lanski le sanjal, a ga je z odličnimi predstavami celotno sezono 2016 vse bolj uresničeval in dosegel največji uspeh slovenskega moto športa. Foto: Peter Vasle
19-letnik iz Makol je v manj kot eni sezoni izpolnil cilj, o katerem je po lanski le sanjal, a ga je z odličnimi predstavami celotno sezono 2016 vse bolj uresničeval in dosegel največji uspeh slovenskega moto športa. Foto: Peter Vasle

Mladenič iz Makol je v Charlottu, kjer so imeli pred dirko veliko težav s pripravo proge zaradi orkana Hermine, začel z drugim mestom v kvalifikacijah, v katerih je bil najboljši Eli Tomac. Na prostem treningu je bil tretji, za Belgijcema Jeremyjem Van Horebeekom in Kevinom Strijbosom.

Sledila je prva dirka SP, v kateri slavil Tomac, ki si je privozil 22 sekund naskoka pred rojakom Justinom Barcio, pred Gajserjem pa je bil le še van Horebeek (+24 sekund). Slovenski motokrosist je kljub mladosti izkušeno na četrtem mestu nadzoroval potek vožnje dirke, za zmagovalcem vožnje zaostal 25 sekund in v zaključku zdržal tudi pritisk Belgijca Clementa Desalla, ki je na petem mestu za njim zaostal dobri dve sekundi. Cairoli je imel na 13. mestu minuto in šest sekund zaostanka in je tako tedaj ostal že brez tudi teoretičnih možnosti, da bi osvojil naslov.

Gajser je lahko na drugi vožnji nastopil povsem sproščeno, saj je imel že več kot 50 potrebnih točk naskoka pred prvim zasledovalcem v skupnem seštevku prvenstva.

V drugi dirki je slabih šest sekund zaostal za Tomacem (+5,984), tretjeuvrščeni Nizozemec Glenn Coldenhoff je imel že skoraj devet sekund zaostanka za Američanom, Rus Jevgenij Bobrišev na četrtem mestu pa enajst sekund in pol ter je bil tudi precej za slovenskim tekmovalcem, ki je tako potrdil naslov. Caroli je bil še mesto nižje, kot v prvi vožnji (14., +1:24). Italijan je v Charlottu osvojil skupaj 15 točk, Gajser pa 40.

Ko je Gajser preteklo nedeljo začenjal dirko v Assnu, je imel pred Cairolijem 99 točk naskoka in je za naslov potreboval le še eno. Toda na mivki na Nizozemskem se ni najbolje znašel, morda pa je nanj vplival tudi pritisk in pričakovanja navijačev. V obeh vožnjah je padel, v prvi še iztržil 12. mesto, v drugi pa je pri padcu preveč poškodoval motor. Tako so bili njegovi navijači v značilni rumeni opremi kar malo razočarani, saj se je prednost stopila in Italijan je imel pred odhodom v ZDA še vedno teoretične možnosti, da Gajserja premaga.

Decembra lani je Gajser dobil nagrado Društva športnih novinarjev Slovenije za izstopajočo mlado športno osebnost leta in je pred tem osvojil prvo mesto v skupni razvrstitvi SP 2015 v razredu MX2, ta uspeh pa je letos krepko presegel.

Preostali Slovenci, ki so ob Gajserju letos občasno nastopili v MXGP, Klemen Gerčar, Jernej Irt in Peter Irt, so že pred tem končali nastope v SP, edino točko pa je sredi maja v Pietramurati osvojil Peter Irt.

Sonja Kolarič

 

Leave a Reply