Tina Puncer: Ne delam več stvari, ker moram, ampak, ker si želim

Obstajajo ljudje, s katerimi se kar takoj ujamemo, kajne? In obstajajo ljudje, ki nam na navadni prijateljski kavici podajajo nora spoznanja o svetu … Ob katerih imamo občutek, da smo resnično povezani na neki drugi ravni, da so nam bili dani z namenom … No, to je Tina Puncer meni 🙂

Tina Puncer_1 nasl.Pred približno dvema letoma sem se udeležila TEDx seminarja, kjer me je navdušila govornica Tina Puncer, podjetnica, ki je organizirala delavnice finančne pismenosti za otroke in odrasle. Odlična zadeva! 🙂

Kasneje sem spoznala, da je Tina v bistvu precej prepoznavna z znamko Mojadenarnica.si in delavnicami finančne pismenosti. A. ko sva se srečali na kavi in klepetali kot najboljši prijateljici, sem dojela, da je njeno srce v drugi tematiki … In tu sem spoznala, da ima Tina izjemno zanimivo življenjsko zgodbo …

Iskanje smisla življenja
Tina se je od malega spraševala o zakonih življenja, zakaj je nekaj tako in ne drugače. »Od malega sem naravni opazovalec. Opazovala sem ljudi, naravo, živali … Kot da bi zbirala informacije o svetu. Počutila sem se drugačno. Vedno sem spraševala zakaj to, zakaj ono, zakaj zakaj zakaj …« pravi Tina Puncer.
Ko si majhen otrok, danih okoliščin (družina, okolje …) ne moreš spremeniti. »Vse je bilo MORAŠ. Vse je bila OBVEZA. Šolanje, kultura, okolje, vse je bilo na nek način VSILJENO,« se teh dni spominja Tina. Bila je odlična učenka, učenje ji nikoli ni delalo težav, pa vendar se je vedno spraševala: »Le zakaj se moramo vse to učiti, kdaj bomo to sploh potrebovali? Zakaj nas ne učijo kaj bolj uporabnega, življenjskega?«.
Še danes ne mara razmišljanja: Kaj sistem in okolica od nas pričakujeta?. »Ta vsiljen sistem, po katerem se MORAMO ravnati od otroštva, mi ni domač in se z njim ne strinjam,« pravi.

morje
Tudi službe ni razumela … »Kdo je rekel, da moramo delati od 8 do 16ih vsak dan! A to je to od življenja ali kaj? In povrhu tega mi vzamejo najboljši del dneva – jutro, ko smo najbolj kreativni! Zjutraj je um najbolj čist, spočit, svež, kreativen – in ta del ljudem vzame služba. Zato zvečer nimajo več energije, ne inspiracije … Poleg tega nisem razumela, zakaj bi morala biti 8 ur na dan v službi, če lahko v 4 urah vse naredim? Vedno sem bila dobra in natančna zaposlena, celo deloholik in perfekcionist, svoje delovne naloge sem hitro in učinkovito končala in še vedno nisem smela domov – MORALA sem ostati v službi, da sem imela konec meseca zadostno število ur. Meni se zdi to čisti nesmisel! In ravno zaradi tega sem po nekaj letih takšnega dela začela srčno ceniti prosti čas in čas zase.«
Ker sta brat in oče podjetnika, je vedela, da obstaja tudi drugačna pot. Pot, kjer je več svobode.

Delavnice finančne pismenosti
Vedela je, da si želi odpreti podjetje, ni pa še vedela, kaj bi delala. »Kaj pa znam?« se je spraševala. Kot stalna opazovalka sveta je opazila, da mnogo ljudi ne zna upravljati svojih financ. Nihče nas tega tekom šolanja ne nauči. Po zaključenem študiju financ je zato začela z delavnicami finančne pismenosti.
Lahko rečem, da se mi zdijo te delavnice naravnost čudovite! Res nas nihče na nauči, kako smiselno ravnati z denarjem, a vsi se srečujemo z njim na dnevni bazi! Vsakemu bi priporočala obisk take delavnice, res …

Srce pri drugi tematiki …
Ob najini prvi kavici, sem vedela, da je kljub odlični tematiki, ki jo upravlja, njeno srce drugje. Večino časa sva se namreč pogovarjali o tem. Verjetno poznate tiste iskrice v očeh ljudi, ki s strastjo govorijo o neki temi in kar veste, da je to to. No, te iskrice so švigale iz Tininih oči … In s kakšnim zanosom mi je razlagala! Redko kdaj me kdo na hitro navduši nad čemerkoli, a Tina me je. Totalno.

Govorimo o soulworku.
Kje je našla ljubezen do tega? »Prvi prelom je bil na Pašmanu, ko sem obiskala program Harmony in se tudi prvič srečala s soulworkom. To je bil ogromen prelom v mojem življenju. Dobila sem prve odgovore na svoja vprašanja o življenju, zakaj se nekaj dogaja, moje življenje je končno začelo dobivati smisel skozi duhovnost. Kajti logični racionalni um ne more vsega razrešiti in razložiti.«
Tino so kljub študiju financ vedno privlačile tematike, kot so psihodinamika družine, čustva in odnosi, ljubeče partnerstvo, vodstvo srca.
V Zagrebu je za tem dokončala 3-letno šolanje za soulwork terapevta. Danes dnevno opravlja soulwork terapije in delavnice ter neskončno uživa pri tem. To je njena prava strast.

Kaj sploh je soulwork?
»A veš, kako rečemo, da ne bomo nikoli podobni svojim staršem, pa sedaj ugotavljamo, da smo jim še kako podobni? In morda smo še vedno jezni na svojo mamo ali gojimo zamere do očeta, bratov, sester … In potem si v partnerstvu nezavedno poustvarimo to isto domače okolje iz otroštva, zaradi česar prihaja do prepirov in užaljenosti. Partner nam potem vleče iste živce kot naši starši (hihi smeh). S soulworkom in reality shiftingom (sprememba v zaznavi realnosti) pomagam ljudem preseči te družinske omejujoče vzorce in doseči srečo ter ljubeč odnos do sebe in do drugih,« pravi Tina.

Klic na Havaje
»Skozi naključja, ki jih seveda ni, sem dobila znake in lansko leto začutila klic na Havaje. In šele po sprejeti odločitvi, da grem res tja, sem se »spomnila«, da je osnova soulworka poleg psihoterapevtskega pristopa ravno havajsko zdraviteljstvo. Torej sem na nek način Havaje nezavedno »živela« že skozi soulwork terapije, ki jih izvajam, potem pa me je tja fizično poklicalo še srce.«

havaji
In kaj so ji poleg čudovitih lepot narave dali Havaji, kjer je bivala kar 3 mesece v šotoru v džungli?
»OMG … Na Havajih sem spoznala višji smisel svojega življenja in prišla v stik s svojo dušo – doživela sem kar nekaj čudežev, ki jih težko opišem! Energija Havajev, vulkani, džungla, bivanje v šotoru … vse to je iz mene zvleklo nezavedne aspekte mene, s katerim sem se morala soočiti. Potem pa je nekaj terapij breathwork-a s posebnim učiteljem iz ZDA (ki ga tudi nameravam povabiti v Slovenijo) vse okoli obrnilo … Čudež življenja. Začutila sem povezanost z Enostjo. Lahko rečem, da sedaj vidim izza iluzij 3D čutnega sveta.
Ko čutiš Enost, ko si povezan z vsem, kar je, vidiš, da smo zelo vodeni s strani višjega Jaza, univerzuma, da nismo sami. V vsaki stvari lahko vidiš svoj smisel. Tudi v lupljenju krompirja, ki tako postane sveto opravilo in meditacija (hihi smeh)« In kam jo vodi naslednja pot?
»3 mesece v Gvatemalo in Peru, kjer se že srčno veselim dela s tamkajšnjimi šamani, da bom lahko potem s sabo prinesla nova spoznanja ter veščine in jih delila naprej z ljudmi 🙂 «

Sledite intuiciji …
V življenju je pomembno poslušati svojo intuicijo. Le redki to znajo, a vsi jo imamo. Intuicija je edino naše vodilo, ki se nikoli ne zmoti.
»Naučiti se moramo razločevati, kaj govori naša intuicija in kaj govori naš ego. Intuicija govori zelo nevsiljivo, nežno, ves čas ista sporočila. Ego bo pa rekel: nujno zdajle takoj, sicer … kadar hočemo nekaj v ihti doseči, zagotovo govori iz nas ego.
Pri intuiciji samo veš, ne veš kako, ampak veš. Vsak je že to doživel,« pravi Tina
Naš um ne ve vedno, kaj je resnično dobro za nas. Srce pa vedno ve …

Poiščite sebe …
Tina je oseba, za katero bi lahko rekla, da je zelo mirna v duši. Pomirjena, pristno zadovoljna. Prosila sem jo, naj pove kakšen nasvet, kako bi ljudje ponovno prišli v stik sami s seboj, s svojo intuicijo in sledili svoji srčni poti.

»Če želimo slišati sebe, moramo dobesedno čim bolj izločiti iz okolja pretiran hrup (hrupni prostori, glasno delovno okolje, vpitje doma, glasna glasba …), izolirajte se od poplave informacij (reklame, televizija, radio, internet, telefon …). Bodite čim več časa v tišini. Skrbite za zdravo in redno prehrano, pitje vode. Pravilno dihajte – dihanje vam lahko spremeni življenje! Večkrat v dnevu se za 3 minute umirite, globoko zadihajte in se sprostite. Čez dan čim manj govorite in več poslušajte in opazujte vse, kar se dogaja okoli vas. Postanite opazovalec svojih misli in okolice. Pozornost naj bo obrnjena na notranje doživljanje. Super je tudi pisanje dnevnika intuicije. In bodite pozorni na ključe, ki so vam dani, kateri vam nazorno kažejo, v katero smer pojdite …«

tina 3

Iz MORAM v ŽELIM
»Danes ne delam več stvari, ker MORAM, ampak, ker si ŽELIM – to je moja svoboda, da lahko v vsakem trenutku delam samo tisto, kar imam res rada. Niti na en email ne odgovorim iz dolžnosti. Če se mi tako zdi, počakam in odgovorim takrat, ko želim in ne, ko MORAM. V vsakem trenutku se vprašam, kaj bi pa jaz rada, kaj si želim, in tako dobim odgovore.
Delam tisto, kar je moja strast. Najti moramo STRAST življenja. Nihče nas tega ni naučil. Želim delati samo tisto, glede česar sem strastna in zato sem presrečna!
Ko pa delamo iz DOLŽNOSTI, smetimo svojo energijo in energijo okolice. Ko delamo iz dolžnosti delamo iz nižje vibracije,« zaključuje najin pogovor Tina.

Darilo za bralce portala Dobranovica.si
Tina Puncer, terapevtka soulworka, bralcem portala Dobranovica.si podarja 1 brezplačno soulwork seanso, s katero boste prevetrili svoje družinske vzorce in opustili tiste, ki vas ne podpirajo. Kako do darila? Do vključno 18. 04. 2014 pišite Tini na info@soulwork in napišite ji, zakaj bi vam takšna seansa prišla prav. S katerimi vzorci iz otroštva, v partnerstvu ali v službi se spopadate? Zakaj niste srečni že sedaj? Tina bo izžrebala srečno nagrajenko ali nagrajenca, vsem ostalim pa bo tudi na kratko podala nasvet glede na vašo konkretno situacijo.
Več o Tininih delavnicah in seansah preberite na www.loving-wisdom.com.

Petra Škarja, www.petraskarja.com

Leave a Reply