Trije svetovni šampioni med slovenskimi vinarji

Slovenski vinarji so še enkrat več dokazali, da gojijo kvaliteto – na 57. mednarodnem ocenjevanju vinskih vzorcev v okviru v Ljubljani so slovenska vina namreč prejela največ odličij, med njimi kar trije vinarji naziv svetovni šampion.

Na tridnevnem ocenjevanju, za katerega je organizatorjem na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani uspelo pridobiti 358 vzorcev vin iz 21 držav, je 40 degustatorjev iz 11 držav z najvišjimi ocenami in nazivom svetovni šampion nagradilo peterico izbranih vin.

Pri tem so slovenska vina, ki jih je bilo največ, prejela največ odličij; kar trem so ocenjevalci namenili šampionski naziv, preostala dva pa gresta na Slovaško in v Španijo. Naziv svetovni šampion v kategoriji penečih vin je prejela Vinska klet Frelih iz Šentruperta za penino Kappelman. V kategoriji belih suhih vin je ta naziv pripadel vinu Chardonnay bagueri iz Vinske kleti Goriška Brda, med mirnimi naravnimi sladkimi vini pa je šel v roke Vinske kleti Prus s Krmačine pri Metliki za vino Modra frankinja iz sušenega grozdja.

Z enakim najvišjim priznanjem ljubljanskega ocenjevanja se v kategoriji rose mirnih vin ponaša cabernet sauvignon rosé vinske kleti Mrva & Stanko s Slovaške. V kategoriji rdečih suhih vin pa so ocenjevalci namenili šampionski naziv vinu Otazu premium cuvée vinske kleti Bodega Otazu iz Španije.

“Vzorci, ki so bili poslani na ocenjevanje, so bili zelo dobre kakovosti, tako je bilo tudi ocenjevanje precej strogo. Povprečje ocen je bilo kljub strogosti fantastično. Podelili smo kar pet velikih zlatih medalj, celo veliko zlato pri rdečem, kar jaz že skoraj ne pomnim, da se je zgodilo. Na drugi strani je tudi lepa bera suhih vin, saj so v konkurenci šampionov nastopala tri,” je po končanem ocenjevanju povedal Iztok Klenar, predsedujoči komisijam mednarodnih ocenjevalcev.

Ljubljansko ocenjevanje vin sicer sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu in poteka pod pokroviteljstvom OIV (Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza), strokovnim nadzorom mednarodne zveze enologov UIE in svetovnega združenja vinskih ocenjevanj VINOFED.

upload_VINO_HEADER_2015

Uroš Kotnik
Foto: vinoljubljana.si

Leave a Reply