Triki za dober prvi vtis

Ste vedeli, da si ljudje ustvarimo mnenje o svojem sogovorniku v samo sedmih sekundah? Zato je zelo pomembno pustiti dober prvi vtis, pa naj gre za poslovni sestanek ali prvi zmenek. V nadaljevanju preberite, kako lahko očarate svoje sogovornike.

Močna ličila pustite doma
Če pretiravate s šminko lahko delujete zelo neprofesionalno, zato se raje poslužujte naravnih tonov in tenkih nanosov. Zelo pomembna so tudi oblačila, saj z napačnim izborom lahko pri sogovorniku vzbudimo mešane občutke. Zato izberite klasično poslovno obleko, izogibajte pa se športnim oblačilom, izzivalnim oblekam in dekoltejem.

Dober prvi vtis

– S komplimenti ne pretiravajte, saj lahko pustite napačen vtis.

Ne zamujajte
Zamujanje je znak nespoštovanja ljudi in njihovega časa, zato pokličite, če veste, da vam na sestanek ne uspelo priti ob dogovorjeni uri. Od doma se raje odpravite bolj zgodaj, saj lahko na poti naletite na prometni zastoj. Enako pravilo velja za kavo s prijateljico ali prvi zmenek. Zato prihranite stresne trenutke ne le sebi, ampak tudi drugim.

Izključite mobitel
Telefon popolnoma izklopite. Tudi vibriranje telefona lahko namreč moti vašega sogovornika, kar bo razumel kot znak nespoštovanja. Vklopljen mobitel, telefoniranje in pisanje sporočil je neprofesionalno.

Močan stisk roke je bolj pomemben kot zunanji videz
Rokovanje na začetku poslovnega sestanka ali srečanja s partnerjevimi starši pusti zelo dober vtis. Čvrst stisk roke daje vtis samozavesti, strokovnjaki pa menijo, da pusti večji vtis kot obleka.

Spoštujte zasebnost
Pri ljudeh, ki jih poznate le kratek čas je potrebno upoštevati njihov osebni prostor. Najbolje je, da ste od sogovornika oddaljeni za dolžino iztegnjene roke.

Izogibajte se neprijetnim temam
Temam kot sta politika in spolnost se izogibajte, saj lahko privedejo do burne razprave in kasneje prepira ali zadreg. Ko spoznate partnerjeve starše pa za tisto uro ali dve pozabite na njegove slabe lastnosti in jih pred starši ne omenjajte. Mnogi namreč verjamejo, da so otroci njihova kopija, zato lahko s tem nenamerno užalite tudi njih.

Ne pozabite na komplimente
Ob prvem srečanju svojega sogovornika dobro poslušajte in se aktivno vključujte v pogovor, manj pa govorite o sebi. Tako boste pokazali interes za sogovornika. Komplimenti so prav tako dobrodošli, a ne pretiravajte, saj lahko izpadete neiskreni.
Poskusite!

Lučka Bajs
Foto: www.graphicsdesignblender.com, www.sheknows.com

Leave a Reply