Trupla v pomoč zdravljenju številnih obolenj

V vsaki še tako slabi stvari se skriva nekaj dobrega. Tipičen primer so človeška trupla, iz katerih je po najnovejših raziskavah mogoče pridobiti izvorne celice, ki se lahko uporabijo za zdravljenje širokega nabora obolenj.

Že dolgo je znano darovanje organov preminulih ljudi, ki znanstvenikom in zdravstvenim uslužbencem pomagajo k odkritjem novih zdravil in zagotavljanju zdravstvenega napredka na sploh. Sedaj so raziskovalci šli še korak dlje, saj so ugotovili, da je še pet dni po smrti iz kostnega mozga mrličev mogoče pridobiti zarodne celice, ki koristijo nadaljnjim raziskavam.

Celica

Preoblikujejo se lahko namreč v številne druge celice, kar je odvisno od tega, kam jih vbrizgajo, načeloma pa jih sprejme skoraj vsako človeško telo. Še več, sodeč po ugotovitvah, izvorne celice iz kostnega mozga pomirijo celice imunskega sistema. Živa telesa pri tem niso najprimernejši dajalec, so pa v veliko pomoč trupla, kjer lahko izvzamemo npr. celotno hrbtenico ali kateri koli drug del telesa.

Raziskovalci, katerim je pridobljene živčne celice že v nekaj tednih uspelo preobraziti v drugo vrsto, si sedaj prizadevajo k spremembi le-teh v živčne ali črevesne celice. Pri tem strokovnjaki opozarjajo, da mešanje celic ni priporočljivo, poleg tega pa naj bi v truplih bile v omejenih količinah, saj s smrtjo človeka posledično izgubijo funkcijo obnavljanja.

Uroš Kotnik
Foto: 123rf.com, jonlieffmd.com

Leave a Reply