Tudi preprogo si lahko izdelate sami doma

Preproga je lep, vendar drag dodatek za polepšanje domovanja, ki prostor naredi na pogled bolj udoben. Če je vaša denarnica bolj prazna kot polna in iščete edinstveno preprogo, ki bo narejena hitro, enostavno in poceni, se lotite katerega od spodnjih projektov.

Preproga iz cofov: Zadnje čase so v modi cofi, veliki, mali, enobarvni in pisani. Iz njih lahko naredite barvito preprogo, ki bo idealna za otroško spalnico ali popestritev dolgočasne dnevne sobe. Za izdelavo boste potrebovali mrežasto protizdrsno podlogo, kakršno najdemo v kopalnici, in volno. Iz debelega kartona izrežite dva enako velika kroga z odprtino na sredini. Okrog njiju na debelo ovijte volno, da odprtino povsem prekrijete. Po zunanjem obodu volno prerežite, kroga pa nato previdno malce razmaknite in volno trdno zvežite skupaj z vrvico. Nastane cofe prišijte na mrežasto podlogo in končali ste.

Foto: http://mommo-design.blogspot.it/
Foto: http://mommo-design.blogspot.it/

Preproga iz cunj: Tudi za ta način izdelave boste potrebovali mrežasto podlogo. Stare majice, rjuhe in ostale predmete iz blaga, ki niso več uporabni, a vam jih je škoda zavreči, razrežite na približno dva centimetra široke trakove. Te nato zavezujte na podlogo, dokler ne bo cela prekrita. V tako preprogo je, tako kot v zgornjo, po jutranjem vstajanju ali tuširanju zelo prijetno zakopati nožne prste.

Foto: http://www.tuteate.com/
Foto: http://www.tuteate.com/

Preproga iz vrvice: Zadnji projekt je bolj dekorativne narave. Priskrbite si vrv poljubne debeline (bolj bo debela, manj dela boste imeli) in kos tršega blaga. Vrv zvijajte toliko časa, da dobite krog poljubnega premera, in jo sproti šivajte na podlago iz blaga. Ko ste končali, preprogo iz vrvice le obrežite, da odstranite odvečno blago, in že lahko nova kreacija krasi prostor v vašem domu.

Foto: http://www.shelterness.com/
Foto: http://www.shelterness.com/

Pri realizaciji zgornjih idej si lahko dovolite stoodstotno umetniško svobodo. Poigrajte se z vzorci šivanja cofov, zavezovanja trakov ali zvijanja vrvice ter barvnimi kombinacijami, ki bodo polepšale vaš dom.

Martina Drobne

Leave a Reply