Ob vsakodnevni rutini običajno niti ne pomislimo, koliko bi lahko s preprostimi ukrepi prihranili v kuhinji. Varčno ravnanje z električno energijo bo zelo koristilo okolju, pa še prihranili bomo, če bomo poskusili upoštevati vsaj nekaj nasvetov:
- Na štedilniku vedno izberite grelno površino, ki je enaka površini lonca. Kadar je lonec manjši od površine, bomo brez potrebe izgubljali toploto, ki se bo sproščala ob njegovi straneh. V primeru, da je lonec večji, se bo čas kuhanja podaljšal.
- V lonec nalijmo samo toliko vode, kot jo potrebujemo. Dodatno bomo privarčevali, če jo bomo pred tem ogreli v grelniku vode.
- Če pri kuhanju uporabljamo navadne lonce, uporabljajmo tudi pokrovke, saj lahko tako zmanjšamo porabo električne energije do 25%.
- S kuhanjem v loncu na pritisk bomo prihranili kar 70% energije in tudi nekaj časa.
- Kuhalna površina naj bo čista, da bo prenos toplote boljši.
- Kuhalno ploščo lahko izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v njej dovolj toplote, ki bo hrano skuhala do konca.
- Najbolj ekonomična je raba indukcijskih in plinskih štedilnikov, steklo-keramične kuhalne plošče privarčujejo 20%, medtem ko je izkoristek energije pri navadnih električnih ploščah samo 50 odstoten.
Pri kuhanju bodite pozorni tudi na količino hrane, da ne bo nepotrebnem zavržena.
Po podatkih Statističnega urada, se je v gospodinjstvih v letu 2012 največ električne energije porabilo za velike gospodinjske aparate (26%), za ogrevanje prostorov 21%, za ogrevanje sanitarne vode 615 GWh oz. 19%, za kuhanje in razsvetljavo pa po 259 GWH oz. 8 odstotkov.
Ekoledar je nastal v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja.