Tudi pri kuhanju lahko privarčujemo

Ob vsakodnevni rutini običajno niti ne pomislimo, koliko bi lahko s preprostimi ukrepi prihranili v kuhinji. Varčno ravnanje z električno energijo bo zelo koristilo okolju, pa še prihranili bomo, če bomo poskusili upoštevati vsaj nekaj nasvetov:

  •  Na štedilniku vedno izberite grelno površino, ki je enaka površini lonca. Kadar je lonec manjši od površine, bomo brez potrebe izgubljali toploto, ki se bo  sproščala ob njegovi straneh. V primeru, da je lonec večji, se bo čas kuhanja podaljšal.
  • V lonec nalijmo samo toliko vode, kot jo potrebujemo. Dodatno bomo privarčevali, če jo  bomo pred tem ogreli v grelniku vode.
  •  Če pri kuhanju uporabljamo navadne lonce, uporabljajmo tudi pokrovke, saj lahko tako zmanjšamo porabo električne energije do 25%.
  • S kuhanjem v loncu na pritisk bomo prihranili kar 70% energije in tudi nekaj časa.
  • Kuhalna površina naj bo čista, da bo prenos toplote boljši.
  • Kuhalno ploščo lahko izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v njej dovolj toplote, ki bo hrano skuhala do konca.
  •  Najbolj ekonomična je raba indukcijskih in plinskih štedilnikov, steklo-keramične kuhalne plošče privarčujejo 20%, medtem ko je izkoristek energije pri navadnih električnih ploščah samo 50 odstoten.

jan12_varcno kuhanje kuhinja

Pri kuhanju bodite pozorni tudi na količino hrane, da ne bo nepotrebnem zavržena.

Po podatkih Statističnega urada, se je v gospodinjstvih v letu 2012 največ električne energije porabilo za velike gospodinjske aparate (26%), za ogrevanje prostorov 21%, za ogrevanje sanitarne vode 615 GWh oz. 19%, za kuhanje in razsvetljavo pa po 259 GWH oz. 8 odstotkov.

Ekoledar je nastal v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja.

Leave a Reply