Ublažite prehlad

V zimskem času je prehlad najpogostejša oblika virusne okužbe. Ker ga sestavlja veliko različnih vrst virusov in se kaže v različnih oblikah, ga ne moremo neposredno zdraviti, lahko pa lajšamo njegove simptome. Ponujamo nekaj nasvetov, kako jih ublažiti.

Prehlad se običajno začne z bolečinami v žrelu ali z izcedkom iz nosu in zamašenim nosom, kar povzroča oteženo požiranje in dihanje. Za razdraženo žrelo bodo v pomoč razne pastile ali razpršila, ki delujejo antiseptično in protibolečinsko. V kolikor bolečine v žrelu niso tako močne, poskusimo samo z nekaj žličkami domačega medu. Proti zamašenemu nosu in izcedku uporabite kapljice ali razpršila za nos, ki jih dobite v bližnji lekarni. Pazite, da teh pripravkov ne uporabljate predolgo, ker lahko izsušijo nosno sluznico.

Girl in winter clothing sneezing

Mnogokrat prehlad spremlja tudi kašelj, ki pa je lahko neproduktiven (suh in dražeč) ali pa produktiven (vlažen z izločkom). Za suh kašelj bodo pomagali pripravki za pomiritev kašlja, za vlažnega pa sežite po pripravkih za izkašljevanje. Oboje dobite v lekarni, lahko pa najprej poskusite zdraviti s kakšnim starim babičinim receptom, morda pa vam pomaga. Če kašelj traja več kot teden dni brez izboljšanja, verjetno ne gre samo za prehlad, zato obiščite zdravnika.

Nekatere med prehladom pesti tudi povišana telesna temperatura in bolečine v okončinah. V lekarni imajo na voljo brez recepta razne tablete, praške, sirupe in svečke, ki se razlikujejo po učinkovinah. Opišite težave in svoje podatke o telesni teži in starosti farmacevtu, ta se bo lahko lažje odločil katero zdravilo je za vas najprimernejše. Ne pozabite piti dovolj tekočine, ker med povišano telesno temperaturo je presnova pospešena, posledično pa izgubimo iz telesa tudi veliko količino vode.

Barbara Oswald
Foto: www.acupunctureaustralia.com

 

Leave a Reply