Učinkovito učenje v zadnjem trenutku

Včasih se zgodi, da imate iz takšnih ali drugačnih razlogov za pripravo na preverjanje znanja na voljo zgolj kakšen dan ali dva. Ne skrbite, raje si preberite nekaj nasvetov za učinkovito »last minute« učenje, nato pa hitro za knjige.

Foto: www.visualphotos.com
Foto: www.visualphotos.com

Stvari, za katere definitivno nimate časa: Socialna omrežja, delanje podrobnih zapiskov in panika.

Bodite pripravljeni na dan intenzivnega učenja. Sporočite domačim in prijateljem, da danes žal nimate časa.

Na mesto učenja si pripravite vse potrebno, da ne boste vstajali po nepotrebnem: Knjigo ali zapiske, marker, svinčnik, vodo. Oblecite udobna oblačila, ki vas ne bodo motila pri učenju. Za več energije spijte kavo ali energijsko pijačo.

Ugotovite, katere snovi se bodo zagotovo znašle na izpitu. Verjetno vam ne bo uspelo predelati vsega, zato je pomembno, da naredite selekcijo in izločite poglavja, ki niso nujno potrebna. Prav tako lahko preskočite tisto, kar že znate.

Ne lotite se delanja zapiskov, če jih nimate, lahko pa si jih sposodite. Če se učite iz knjige, si izpišite zgolj tiste informacije, ki vam gredo težko v glavo, na primer definicije.

Pri poglavjih v knjigi zgolj preletite uvod in zaključek, natančneje pa preberite jedro in si podčrtajte pomembne informacije, da vam bodo ob ponovnem branju prej padle v oči.

Delajte premore. Morda se vam to zadnji dan zdi kontraproduktivno, vendar nikakor ni tako. Možgani potrebujejo počitek, da predelajo in »uskladiščijo« naučeno snov. Poskusite s tehniko »Pomodoro«, ki predvideva intervale 20-minutnega učenja in 5-minutnega počitka, vsaka tretja pavza pa je daljša.

Spanje je pomembno. Verjetno vas mika, da bi žrtvovali noč pred izpitom, vendar boste svojemu uspehu naredili več škode kot koristi. Zadnji dan pred izpitom raje vstanite nekaj ur prej in si na ta način zagotovite več časa za pripravo.

Učenje v zadnjem trenutku vam skoraj gotovo ne bo prineslo najvišje ocene, vendar boste z malce sreče test vsaj opravili in si tako zagotovili mirnejše poletje.

Martina Drobne

Leave a Reply