Umetna inteligenca uspešna pri odkrivanju kožnega raka

Nov sistem umetne inteligence je sposoben zaznati simptome kožnega raka z enako stopnjo natančnosti kot zdravniki. Po mnenju strokovnjakov je naslednji korak prenos tehnologije na pametne telefone, kar bi pomenilo, da bi lahko vsak uporabnik telefona brez težav izvedel samodiagnozo. V trenutku, ko bo sistem toliko napredoval da bo postal prenosljiv, bodo ljudje rešeni dolgih čakalnih vrst v bolnišnicah in zdravniških ordinacijah.

Raziskovalci Univerze v Stanfordu trdijo, da je ključen pri uspehu njihovega sistema umetne inteligence algoritem, ki preko analize obstoječe baze podatkov o kožnemu raku prilagaja svoje znanje za primere, ki jih še ni videl. Andre Esteva, eden od raziskovalcev, je za portal Science Alert povedal: “Naredili smo izjemno močan algoritem umetne inteligence, ki se uči iz podatkov. Namesto da natančno določiš in računalniško zakodiraš kaj iskati, enostavno prepustiš algoritmu, da ugotovi sam.”

Da je sistem postal tako učinkovit, so ga raziskovalci natrenirali z uporabo 129.450 bližnjih posnetkov kožnih poškodb in s tem pokrili več kot 2.000 različnih bolezni. Tako je nastala obsežna baza podatkov, iz katere se algoritem lahko uči. Nato so si raziskovalci sposodili algoritem, ki ga je razvil Google in s tem svoj sistem naučili razlikovanja med kožnimi znamenji.

skin-cancer-screening_1024

Z novo napravo so se pomerili proti 21 kvalificiranim dermatologom, katerim so pokazali 376 slik kožnih znamenj in simptomov ter jih prosili, da odločijo, ali bi pacienta poslali domov, ali bi mu predpisali nadaljnje preiskave. Sistem umetne inteligence se je po stopnji uspešnosti uspel kosati s profesionalci.

Kljub vsemu pa raziskovalci opozarjajo, da njihov namen ni zamenjava zdravnikov, ampak zgolj omogočiti ljudem enostavnejši dostop do prvih dveh faz preiskav, preden se napotijo k zdravniku. Preden pa sistem postane javno dostopen, morajo biti raziskovalci 100-odstotno prepričani, da ne bo podajal kakršnihkoli napačnih diagnoz in ocen. Iz tega razloga si prizadevajo vključiti resnične klinične teste, ki bi pomagali pri nadaljnjem razvoju.

Anjali Mahto, dermatologinja in predstavnica organizacije British Skin Foundation, je za The Guardian povedala, da so rezultati novega sistema umetne inteligence zelo spodbudni: “Gre za vznemirljivo novo tehnologijo, ki ima potencial, da poveča dostop do dermatologije v vsakem trenutku in to v času, ko je na voljo vse manj kvalitetnih dermatologov, hkrati pa stopnja obolelih za kožnim rakom narašča.”

Sonja Kolarič

Leave a Reply