»Umetna slinavka«, povezana s pametnim telefonom

Tehnologija je danes že tako napredovala, da lahko s pomočjo pametnih telefonov počnemo marsikaj – poslušamo glasbo, igramo igre, gledamo filme in celo upravljamo z najrazličnejšimi napravami. Po novem pa se bomo lahko preko pametnega telefona povezali celo z napravo v našem telesu. V ZDA se namreč začenja klinično testiranje napredne inzulinske črpalke.

Foto: Univerza v Virginiji
Foto: Univerza v Virginiji

Diabetes je bolezen, pri kateri mora biti bolnik ves čas na preži, saj lahko raven sladkorja v njegovem telesu kadarkoli nevarno naraste in s tem ogrozi njegovo življenje. Samodejni nadzor ravni sladkorja bi za bolnika pomeni bolj sproščeno življenje.

Pripomoček, ki je bil razvit v sodelovanju med harvardsko univerzo in medicinsko šolo univerze v Virginiji, uporablja programsko opremo, ki ves čas skrbno nadzira raven sladkorja v diabetikovem telesu. Črpalka je skupaj z merilcem operativno vsajena pod kožo in povezana z aplikacijo na pametnem telefonu, ki v primeru previsoke ravni sladkorja črpalki pošlje ukaz, naj v telo sprosti inzulin. Naprava med drugim meri tudi bolnikov metabolizem in ravni stresa in s tem čedalje natančneje napoveduje, kdaj bo potreben vbrizg inzulina.

Testiranje bo trajalo šest mesecev, sodelovalo pa bo 240 ljudi.

Martina Drobne

Leave a Reply