Umetni prsti omogočajo tip

Znanstveniki z več evropskih inštitutov so se povezali in ustvarili bionične prste, s katerimi lahko uporabnik ponovno otipa stvari in razlikuje med različnimi teksturami.

Foto: breitbart.com
Foto: breitbart.com

Posamezniki, ki so izgubili okončino, ne ostanejo le brez možnosti uporabe te okončine, temveč izgubijo tudi otip. Tako ne morejo več izkusiti prijetnega občutka bose hoje po travi ali objema svojih najbližjih. Znanstveniki se že leta trudijo, da bi jim to izkušnjo povrnili in končno jim je uspelo.

Umetni prst, ki so ga ustvarili, sestavljajo senzorji, ki ob stiku s površino ustvarjajo električne impulze, ki posnemajo delovanje čutilnih nevronov v človeških prstih. Z uporabnikom je povezan preko živca Nervus medianus, ki poteka po sredini roke. V možgane pošilja signale, ki povzročajo podoben občutek, kot če bi se uporabnik površine dotikal z zdravimi prsti.

Tehnologijo so pomagali preizkusiti amputiranci, ki so z uporabo nove proteze s 96 odstotno natančnostjo ugotovili, ali se dotikajo grobe ali gladke površine, poroča spletni portal IFL Science.

Martina Drobne

Leave a Reply