Umrljivost otrok nižja skoraj za polovico

Včeraj je Unicef predstavil Poročilo o napredku uresničevanja zaveze za preživetje otrok, ki kaže na velik upad smrtnosti otrok (zaradi preprečljivih vzrokov) v vseh svetovnih regijah, v vseh državah, ne glede na stopnjo razvitosti. Nekaj najrevnejših držav sveta je doseglo največji napredek na področju preživetja otrok od leta 1990. Države v razvoju, kot so Bangladeš, Etiopija, Liberija, Malavi, Nepal in Tanzanija, so od leta 1990 do danes uspele znižati umrljivost otrok za dve tretjini. Globalno gledano je umrljivost otrok, mlajših od pet let, upadla z 12,6 milijona smrti v letu 1990 na približno 6,6 milijona smrti v letu 2012. V zadnjih 22 letih je bilo tako rešenih približno 90 milijonov otroških življenj.

Doseženi napredek je posledica združevanja moči vlad, civilne družbe, podjetij in posameznikov kot tudi večje razpoložljivosti učinkovitih ukrepov za izboljšanje življenj, kot so z insekticidi obdelane mreže proti komarjem, zdravila, cepiva, dojenje, prehranski dodatki, terapevtska hrana za hudo podhranjene otroke, rehidracijska sol za pomoč pri diareji ter izboljšan dostop do pitne vode in ustreznih sanitarij.

Kljub temu pa podatki niso zadovoljivi, saj so načrtovali, da se bo umrljivost otrok do leta 2015 zmanjšala za dve tretjini, ob aktualnem trendu pa bo ta cilj uresničen šele leta 2028. Če globalna skupnost ne bo nemudoma ukrepala, lahko do takrat umre kar 35 milijonov otrok zaradi vzrokov, ki jih lahko preprečimo. Glavni vzroki za umrljivost otrok so pljučnica, diareja, malarija in podhranjenost.

Unicef_porocilo
Foto: Unicef

 

Leave a Reply