Unicefove punčke na Ljubljanskem gradu

Punčke, s posvojitvijo katerih lahko posamezniki omogočijo cepljenje otrok iz držav v razvoju, so na ogled na gradu v slovenski prestolnici.

Ena izmed mnogih punčk, ki jih izdelujejo tudi v vrtcih. Foto: www.unicef.si
Ena izmed mnogih punčk, ki jih izdelujejo tudi v vrtcih. Foto: www.unicef.si

Unicef že od leta 2003 v Sloveniji izvaja projekt posvojitve punčk iz cunj, ki jih vsako leto izdelujejo pridne roke prostovoljk in prostovoljcev v vrtcih, šolah ali domačem okolju. Letošnjo razstavo teh punčk si je mogoče ogledati na Ljubljanskem gradu. Po poročanju RTV Slovenija je odprtje razstave gostil Unicefov ambasador Lado Leskovar.

Po podatkih na Unicefovi spletni strani kar vsak peti otrok nima dostopa do cepljenja, kar lahko vodi v bolezen in celo prezgodnjo smrt. Glavni namen izdelave punčk je, da se z njihovo posvojitvijo zagotovijo sredstva za cepljenje otrok iz držav v razvoju proti ošpicam, davici, otroški paralizi, tetanusu, oslovskem kašlju in tuberkulozi. Slogan akcije je »Posvoji punčko in reši otroka«. In prav to posvojitelji punčk tudi počnejo. Z 20 evri, kolikor stane takšna punčka, namreč omogočijo cepljenje enega otroka.

Z oddajanjem punčk je Unicefu do konca leta 2014 uspelo cepiti več kot 17.500 otrok. Punčke si je mogoče na Ljubljanskem gradu ogledati do 6. januarja.

Martina Drobne

Leave a Reply