Uradno: 2. januar spet dela prost dan

Državni zbor je danes z 61 glasovi za in 10 proti potrdil predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s tem pa vrnil 2. januar na seznam dela prostih dni. To za državljane pomeni, da bodo že čez slabe tri tedne imeli še en dela prosti dan.

61a4f61770_61860462

Kot je v imenu predlagateljev poudaril poslanec SMC in predsednik DZ Milan Brglez je bila odločitev za takšen predlog sprejeta, da se ljudem vrne tisto, kar jim je bilo krivično odvzeto. Ob tem je zavrnil kritike o populizmu in bonbončkih za volivce.

Poslanec SDS Žan Mahnič pa je bil kritičen do predloga. Brglezu je očital, da s tem predlogom vstopa v kampanjo za predsedniške volitve prihodnje leto.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je pojasnil, da se v EU število dela prostih dni giblje med 10 in 15. Slovenija pa bo zdaj imela skupno 12 dela prostih dni.

Slovenija se bo z vnovično uvedbo 2. januarja kot dela prostega dne pridružila manjši skupini evropskih držav, ki poznajo takšno ureditev. Drugega januarja ne delajo v Romuniji, Albaniji, Bosni in Hercegovini, Črni Gori in na Škotskem. V nekaterih drugih evropskih držav pa so doma 6. januarja (Sveti trije kralji).

Sonja Kolarič

Leave a Reply