Uspešno spreminjanje je ustvarjanje novega

»Skrivnost uspešnosti spreminjanja je v sposobnosti popolnega osredotočanja vse naše energije; vendar ne v boj s starim, ampak v ustvarjanje novega.« Socrates

Največji misleci v zgodovini človeštva nam o umetnosti življenja sporočajo enako: sami si lahko krojimo svoje življenje in ga živimo, kot bi si ga želeli, vendar pod enim pogojem – najprej moramo razumeti, da se ni smiselno boriti z vsem, kar nam ni všeč.
Vsi imamo kdaj obdobja, ko se nam zdi, da nam nič ne gre od rok, da nas drugi ne razumejo in so proti nam, da vsepovsod doživljamo ovire, težave in zavrnitve. Kaj se nam v resnici dogaja? Naša pričakovanja so drugačna od realnosti, ki jo doživljamo. Ker nam to ni všeč, želimo stvari spremeniti. Ampak zelo pogosto se tega lotevamo na napačnem koncu. Da bi spremenili svojo realnost, poskušamo spremeniti svet. Predrugačiti ga želimo po naši lastni predstavi o tem, kakšen bi moral biti. Prepričani smo, da mi najbolj vemo, kaj je prav in kaj ne; ne samo zase, ampak tudi za druge. Borimo se proti vsemu, kar ne ustreza našim vrednotam in ne opazimo, da smo se zapletli v boj, ki ga nikoli ne moremo dobiti. Pozabljamo, da prizadetost ne more ozdraviti prizadetosti, tako kot nobena oblika nasilja ne mora nasilja končati.

Uspesno spreminjanje

Dokler bomo prepričani, da bo življenje krenilo na bolje, če se bomo le dovolj vztrajno in odločno borili z vsem, kar nam ni všeč, smo sami sebi največji problem. Prepričanje, da se morajo spremeniti zunanje okoliščine in ljudje okoli nas, da bi lahko bili srečni, je glavni vzrok za večino nesreč tega sveta. Zaradi tega smo pripravljeni stvari spreminjati tudi s silo, zato se kregamo, žalimo, ponižujemo, sovražimo, mučimo, celo ubijamo. Ironično je, da vse to počnemo, ko iščemo svoj mir, srečo in ljubezen.

Temu bi lahko v trenutku naredili konec, če bi se zavedali, da čisto vse, kar se nam zgodi, doživimo tako kot doživimo, ne zaradi samega dogodka, ampak zaradi pomena, ki mu ga pripisujemo. Ne glede na stisko, ki jo morda doživljate, je prvi korak k spremembi vedno in za vse enak: spremeniti moramo pomen, ki smo ga situaciji dali, ne pa izgubljati energije v boju z njo. Če boste sprejeli svojo trenutno situacijo in se z njo pomirili, ne pomeni, da ste se vdali, ampak ravno obratno. Ker se ne borite z realnostjo, ki je tako ali tako ne morete več spremeniti, lahko svojo energijo usmerite v ustvarjanje drugačne prihodnosti.

Mateja Kunc, www.izaq.si
Več prispevkov Mateje Kunc v rubriki Ključ do sreče.

Leave a Reply