Uživajmo sezonsko in lokalno pridelano hrano

Sezonska hrana praviloma ne prihaja od daleč in je največkrat pridelana lokalno. Zaradi kratkih prevoznih poti ostaja sveža, s tem pa bolj kakovostna in bolj okusna, kljub temu, da ni dodatno obdelana s kemijskimi pripravki. Na sezonsko hrano je odlično privajen tudi naš organizem.

Poseben pomen v naši prehrani imata sadje in zelenjava, saj vsebujeta veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov, vlaknin in drugih zaščitnih snovi. Teh pa je bistveno več v hrani, ki je zrasla v domačem okolju in prišla do kupca v kratkem času.

V poletnih mesecih z izborom domačih pridelkov ni težav. Pozimi je svežih živil manj, kljub temu pa lahko pripravimo okusne zelenjavne jedi iz krompirja, zelja, ohrovta, repe, pese, korenja, čebule in drugih živil, ki jih lahko primerno skladiščimo tudi v tem letnem času.

jan10_sezonska korenje

Ekoledar je nastal v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja.

Leave a Reply