V družbi rastlin raje ne kadite

Mnogi si med delom na vrtu privoščijo cigareto ali dve in se pri tem ne zavedajo, da lahko tobak povzroča bolezni na rastlinah. Tobak je namreč gostitelj virusov, ki lahko okužijo lističe, kar se najpogosteje izrazi s pegami in lisami na njihovi površini.

Tobačne liste sušijo na nizkih temperaturah, zato se virusi na tobaku ne uničijo. Prenesejo se lahko na naše roke, mi pa jih nato ob prijemanju rastlin prenesemo še nanje. Zato si je potrebno po kajenju roke temeljito umiti. Prav tako ni dobro, če kadite v zaprtem rastlinjaku. Tobak namreč prenaša bolezni, kot je tobakov mozaik na paradižniku, pri čemer listi paradižnika postanejo lisasti in nagubani, mladi listi pa nitasti. Tobakova plesen pa lahko ogrozi papriko. Njeni listi postanejo brez pravilne oblike, na njih se pojavijo svetlo zelene ali rumene pege, na spodnji površini listov pa sivo vijoličasta prevleka.

 

Tobakov mozaik na listih pušča rumene ali svetlo zelene pege
Tobakov mozaik na listih paradižnika pušča rumene ali svetlo zelene pege

Če lahko, se torej kajenju v bližini rastlin raje izognite ali pa si po kajenju vsaj temeljito umijte roke in tveganje za pojavitev nepričakovanih bolezni na rastlinah bo manjše.

Lučka Bajs
Foto: apsnet.org, 123rf.com

Leave a Reply