V Kamnik z okolico na domače dobrote

Razvojni center Srca Slovenije tudi letos organizira Vikende odprtih vrat, katerih namen je predstaviti in promovirati ponudbo lokalnih turističnih ponudnikov čim večjemu številu obiskovalcev. Prvi letošnji vikend odprtih vrat bo v Kamniku, od petka, 29. aprila, do nedelje, 1. maja.

Prvi letošnji Vikend odprtih vrat, ki ga organizira Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport v Občini Kamnik in lokalnimi ponudniki, je v Kamnik z okolico privabil lepo število obiskovalcev. Kako tudi ne, ko pa jih tam čakajo pristna kulinarična, rokodelska in številna druga doživetja.

V Hiši Keramike Zakaj pa ne majolka obiskovalce ob ponudbi čaja in domačega kruha iz krušne peči popeljejo v svet raznolike uporabe keramike. Ogledajo si lahko lončarjenje oziroma delo z lončarskim vretenom in kako pod spretnimi prsti Irene Radej nastajajo umetniške poslikave na keramiki. »Prikazati želimo vsestransko uporabnost keramike – v njej lahko dejansko pripravljate hrano, tudi pečete kruh, saj so glazure neoporečne,« je povedal Denis Kuhar iz Hiše keramike.

V Planinskem domu v Kamniški Bistrici so kuhali prav poseben golaž – Firštov golaž, v spomin na nadvojvodo Karla. Ta je leta 1564 v Ljubljani simbolično prisegel na knežjem kamnu in se nato zaradi kuge umaknil v Kamniško Bistrico. Na mestu, kjer se je ustavil in so mu lovci pripravili hrano, so Kamničani postavili posebno mizo. Legenda pravi, da je nadvojvoda na tem mestu zakopal zlatnike, zato je tu hodilo veliko turistov in iskalcev zlata. Ker zlatnikov niso našli, so kamnito mizo vrgli v vodo. Lani so Kamničani izdelali repliko in jo postavili na isto mesto.

Firštov golaž ni edini pristni »Okus Kamnika«, ki ga lahko okusite ta vikend. V Gostilni in penzionu Repnik v brezplačno degustacijo ponujajo tuhinjsko filo, staro tradicionalno kamniško jed, ki so jo običajno pripravljali za Veliko noč. »Pri Okusih Kamnika me najbolj navdušuje, da na lokalne dobrote ne prisegajo več samo tujci, ampak tudi domači gostje – in to je po mojem mnenju največja zmaga tega projekta,« je povedal Primož Repnik.

Firštova kamnita miza, na kateri so včeraj postregli Firštov golaž
Firštova kamnita miza, na kateri so postregli Firštov golaž

V Zlati ptički, trgovini z zdravo prehrano, lahko degustirate dobrote lokalnih butičnih ponudnikov in jih kupujete ceneje. Ko smo že pri lokalnih dobrotah, ne moremo mimo kloštrskih kremšnit, s katerimi obiskovalce razvajajo v kamniški mestni kavarni Veronika. Tam lahko okusite tudi žganje iz vršičkov in storžev ruševja. Če vam žganje ne diši, zavijte v B & B Hostel in Pub Pod skalo, kjer lahko brezplačno pokušate točeno pivo iz butične kamniške Pivovarne Mali grad. »Znana je po odličnem in aromatičnem pivu, z izjemno polnim okusom. Točimo predvsem dve pivi različnih stilov, ki sta posebni tudi zato, ker je ena izmed temeljnih sestavin lokalnega butičnega piva odlična kamniška voda,« je povedala Vesna Resnik iz puba Pod skalo.

Te dni lahko obiskovalci spoznavajo in odkrivajo lepote Kamnika, ki velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji – brezplačno spoznavanje ulic s pridihom srednjega veka je omogočil Zavod za turizem in šport v občini Kamnik. Seveda se lahko podate tudi na kakšen daljši potep v bližnjo okolico. Splača si ogledati več kot 350 let staro Budnarjevo domačijo v Zgornjih Palovčah, ki omogoča vpogled v življenje naših prednikov. Na tržnici Okusi Kamnika na Šutni bodo obiskovalcem med 8. in 13. uro podarili zelenjavno sadiko, ta ob nakupu nad 20 evrov čaka tudi kupce pri Dragici Bohinec, ki se s pridelavo sadik zelenjave ukvarja že več kot 25 let.

V Zdravilnem gaju Tunjice ponujajo voden ogled energijskih točk, vsak obiskovalec lahko poskusi glineni napitek za razstrupljanje telesa in živo vodo. V Termah Snovik, najvišje ležečih termah v Sloveniji, obiskovalce pričakujeta ugodna ponudba za kopanje ter brezplačni čaj iz njihovih zelišč in termalne vode, ki je dobra za kožo, kosti in prebavo. Lahko pa se z nihalko odpeljete na Veliko Planino in si ogledate najstarejše in največje planšarsko naselje v Evropi – ob nakupu dveh vozovnic vam tretjo podarijo ob povratku v dolino.

Leave a Reply