V kranjski porodnišnici z dobrodelno akcijo do prenove porodnega bloka

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj so se ob letošnji 60-letnici delovanja odločili za obnovo porodnega bloka. Ker nimajo dovolj lastnih sredstev za izvedbo 700.000 evrov vredne investicije, prosijo za pomoč ljudi.

Direktorica kranjske bolnišnice Andreja Cerkvenik Škafar pravi, da so v zadnjih letih vložili veliko truda v znanje in odnos do porodnic, zadnji kamenček v mozaiku celostne obravnave njihovih bolnic pa je obnova zastarelih porodnih prostorov, ki v zadnjih 50 letih niso bili deležni celostne obnove.

Porodnisnica

V bolnišnici so se odločili za ureditev petih prodnih apartmajev, v katerih bodo porodnicam lahko zagotavljali zasebnost. Sodobne porodnišnice bolnicam že zagotavljajo ločene prostore, tako da v istem prostoru ne rojeva več žensk hkrati, v kranjski porodnišnici pa so do zdaj ta problem reševali s predelnimi stenami.

Število porodov v kranjski porodnišnici, ki slovi kot ena vodilnih slovenskih porodnišnic, je letos večje kot v enakem obdobju lani. Od 1. januarja do danes se je v Kranju rodilo 1212 otrok, ob koncu leta pa naj bi se ta številka znova povzpela do 1600.
V času prenove porodnega bloka, ki se bo začela novembra in bo trajala dva meseca, bodo prostor za porode začasno zagotovili na ginekološkem oddelku. 280 kvadratnih metrov površin na porodnem oddelku bo namreč celovito obnovljenih, vključno s strojnimi in elektroinštalacijami.

Prenova bo stala 700.000 evrov in je bolnišnica sama ne bo zmogla. Na pomoč so ji zato že priskočili gorenjski obrtniki, ki bodo prostovoljno opravili veliko dela. Kot je povedala Daniela Žagar iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Kranj, so se že javili obrtniki, ki bodo opravili elektroinštalacijska, keramičarska, slikopleskarska in nekatera druga dela.
Obnovi se pridružujejo tudi prostovoljci akcije Manj svečk za manj grobov in društvo Tandem s projektom Jaz, ti, mi za Slovenijo s sloganom Stara plastenka za nov inkubator. Projekt, v katerem bo sodelovalo več kot 100 šol in vrtcev, je usmerjen v osveščanje o pomenu ločevanja odpadne embalaže, sredstva od prodaje zbranih plastenk pa bodo namenjena nakupu novega inkubatorja za kranjsko porodnišnico.
V bolnišnici računajo tudi na denarno pomoč posameznikov pri nakupu potrebnega materiala za obnovo. “Slovenci smo že velikokrat dokazali, da znamo prisluhniti in pomagati, predvsem takrat ko vemo, zakaj pomagamo,” je poudarila Cerkvenik Škafarjeva. Za prenovo porodnega bloka sredstva zbirajo na računu porodnišnice SI56 01100-6030277409, ki je odprt pri UJP Kranj, sklic na številko 10-2015.

Sonja Kolarič
Foto: Voranc Vogel/Delo

Leave a Reply