V Kranju odkrili 120 lt staro ‘časovno kapsulo’

Ob prenovi 120 let stare stavbe Gimnazije Kranj so konec februarja povsem po naključju odkrili sklepni kamen in nišo, v katero so ob odprtju nove stavbe gimnazije 18. septembra 1897 vložili bakreno skrinjico z dokumenti in veliko zgodovinsko vrednost.

“Delavci so povsem slučajno zarisali prostor za električno omarico prav na mestu, kjer je bila vzidana skrinjica, sicer je ne bi našli,” je povedal ravnatelj gimnazije Kranj Franc Rozman.

Sicer takšne najdbe niso tako redke, saj so v ljudski arhitekturi precej pogosto v stavbo vzidali časovno kapsulo z dokumenti ali takratnim denarjem. “Predstavlja zanimivo gradivo ne le za nas, ki se profesionalno ukvarjamo z arhitekturo, temveč tudi za dijake gimnazije in nenazadnje za cel Kranj,” je izpostavila konservatorka Nika Leben.

Osrednja vsebina je spomenica iz 18. septembra 1897, ki jo je sestavil profesor Anton Štritof, ki je med leti 1895 in 1900 na Gimnaziji Kranj poučeval slovenščino, latinščino, nemščino, geografijo in zgodovino.

Poleg nje so v bakreni skrinjici revije in časopisi, ki so takrat izhajali, mošnjiček z novci, lekarniška vrečka, v kateri so bila verjetno zdravila in pa fotografija Kranja iz tistega časa.

Uroš Kotnik
Foto: arhiv gimnazije Kranj

Leave a Reply