V kuhinji večkrat uporabite cimet

Cimet je priljubljena začimba, ki izvira iz Šrilanke. Uporabljamo ga predvsem pozimi, a ni razloga, da ga v kuhinji ne bi uporabljali vse leto. Je namreč zelo zdrav in ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje.

Cimet pripomore k zniževanju holesterola in preprečuje nastanek diabetesa tipa 2. Spodbuja pretok krvi, zato ga je priporočljivo uživati pozimi, ko se želimo pogreti. Dodate ga lahko v jogurt, kavo, h kakavu, posujete po sadni solati, žitih ali primešate sadnemu soku.

Dober je za prebavo in pomirja razdražen želodec, pomaga odpraviti drisko, slabost in napihnjenost. Pomaga tudi pri ženskih težavah, saj lajša bolečine in preprečuje hude krvavitve.

Deluje kot preventiva proti prehladu, saj topel napitek z dodatkom cimeta pospeši krvni pretok in spodbudi znojenje, kar pa pomaga zniževati vročino. Če boste v vročo vodo kanili nekaj kapljic njegovega eteričnega olja in inhalirali, bodo vaša sluznica in dihala čistejša, prav tako pa se boste počutili bolj polni energije in manj utrujeni.

1Lučka Bajs
Foto: www.livescience.com

Leave a Reply