V laboratoriju je zrasla ledvica

Človeštvo je dolgo sanjalo o laboratorijsko vzgojenih organih, vendar je to do nedavnega veljalo za znanstveno fantastiko. Zdaj se je zbirki organov, ki jih že lahko vzgojimo v nadzorovanem okolju laboratorija, pridružila še ledvica.

Foto: Minoru Takasato in ostali / Nature
Foto: Minoru Takasato in ostali / Nature

To ni prva ledvica, vzgojena v laboratoriju, vendar je bila prejšnja različica, vzgojena leta 2013, mnogo preprostejša. Ledvica, ki so jo, tako kot nazadnje, vzgojili na Univerzi v Queenslandu, je vsebovala le dva tipa celic, ki jih sicer najdemo v »pravih« ledvicah, medtem ko so v novejši različici prisotni skoraj vsi celični tipi. Še vedno pa je nova ledvica precej preprostejša od ledvice odraslega človeka, saj je še najbolj podobna ledvicam človeškega zarodka v prvem trimesečju nosečnosti.

Za »izdelavo« organa so uporabili pluripotentne matične celice – celice, ki se lahko razvijejo v karkoli v telesu – in poustvarili okolje, v kakršnem se te celice lahko razvijejo v ledvice.

Seveda se na laboratorijsko vzgojene organe pogosto gleda kot na potencialni nadomestek za obolele človeške ali živalske organe, vendar tehnologija za to še ni dovolj razvita. Laboratorijsko vzgojene ledvice bodo, tako kot drugi na podoben način pridobljeni organi, zaenkrat služile preučevanju bolezni, saj jih je mogoče vzgojiti tudi iz celic bolnikov, in testiranju novih zdravil in načinov zdravljenja.

Martina Drobne

Leave a Reply