V Ljubljani najbolj urejena javna stranišča

Ste morda vedeli, kje v Sloveniji se je najzanesljivejše ustaviti na javnem stranišču? Ob svetovnem dnevu stranišč je Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen izvedlo vseslovensko raziskavo javnih stranišč po Sloveniji in naziv najbolj urejenih podelilo Mestni občini Ljubljana.

19. november je rezerviran kot svetovni dan stranišč, ki je priznan po vsem svetu in stremi k izboljšanju ozaveščenosti in pripravljenosti lokalnih skupnosti za boljše sanitarne pogoje. Temu primerno se je odzvalo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen, ki je osnovalo projekt Naj javno stranišče, s katerim želijo slediti prej omenjenim ciljem.

Človek v povprečju na stranišču preživi tudi do tri leta življenja, zato so temu namenjene besede vsekakor na mestu. Kar dobrih 2,5 milijard ljudi nima varnega in čistega prostora za opravljanje osnovne človeške potrebe, okužbe in bolezni črevesja pa vodijo do dnevne umrljivosti kar 4 tisoč otrok po svetu.

javna stranišča
V povprečju naj bi človek, kar tri leta svojega življenja preživel na stranišču.

Naj javno stranišče 2013
Da bi preverili kakšno je stanje javnih stranišč v slovenskem prostoru, so tudi letos izvedli projekt Naj javnega stranišča 2013. Pregledali so več kot 150 javnih stranišč po Sloveniji. V kategorijah občin, bencinskih servisov ob avtocesti, 13 gastroenteroloških ambulant v bolnišnicah in 10 zdravstvenih domovih – kjer so tudi izvajali akcijo ozaveščanja o potrebah bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo – so izbrali posamične zmagovalce.

Pri ocenjevanju so upoštevali kriterije dostopnosti, urejenosti, označenosti dostopa, števila sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material.

Naziv najboljšega javnega stranišča v letu 2013 so dodelili Mestni občini Ljubljana, Bencinskemu servisu Petrol Grič, Polikliniki Ljubljana ter Zdravstvenemu domu Trbovlje. Najslabše se je izkazala občina Ljutomer, ki so ji v spodbudo k ureditvi javnih stranišč, podelili straniščno metlico.

Letošnja akcija je bila izvedena petič zapored. Od obiskanih 35 občin, so javna stranišča zabeležili v 25, ta imajo urejena javna stranišča na 49 lokacijah.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply