V Ljubljani zaživel center Tomaža Šalamuna

Včeraj, 27. decembra, natanko dve leti od smrti slovenskega pesnika Tomaža Šalamuna, so v prestolnici v njegov spomin odprli kulturni center, namenjen različnim kulturnim dogodkom, predstavitvam in pogovorom.

Center so uredili v prostorih Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JVKDS) na Cankarjevi cesti. Slovesno odprtje je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, slavnostni govornik pa je bil minister za kulturo Tone Peršak.

“Upamo, da bo s centrom pesniška beseda v samem središču Ljubljane pridobila nov prostor, posvečen liriki, ki bo obenem knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor, namenjen pa bo tako kulturnemu kot študijskemu udejstvovanju,” sporočajo iz JVKDS.

Prav tako upajo še, da bo prostor s pomočjo sodelovanja z Društvom slovenskih pisateljev, Zvezo kulturnih društev Slovenije, številnimi založbami ter pesniškimi iniciativami doma in po svetu postal center za poezijo tako na državni kot tudi na mednarodni ravni.

Včeraj je svoj prostor dobila tudi knjižna zbirka Tomaža Šalamuna, enega najboljših in najplodnejših slovenskih pesnikov, ki je na pesniško prizorišče vstopil z zbirko Poker leta 1966.

Nova zbirka vsebuje knjige poezije, literarne teorije in leposlovja, v njej pa je tudi precej izvirnih knjig uglednih tujih avtorjev s posvetili.

Slovenija.Ljubljana.05.12.2007.Tomaz Salamun.Foto:Matej Druznik/DELO
Slovenija.Ljubljana.05.12.2007.Tomaz Salamun.Foto:Matej Druznik/DELO

Uroš Kotnik
Foto: trubarjevahisakulture.si

Leave a Reply