V ljudski kuhinji do brezplačnih toplih obrokov

Decembra bo v Ljubljani svoja vrata odprla ljudska kuhinja. Dnevno bodo razdelili 200 toplih obrokov, v dogovoru s trgovci pa tudi viške hrane, ki jih ne bodo uspeli prodati.

Šest tisoč brezplačnih toplih obrokov mesečno bodo upravičenci od decembra dalje deležni v ljubljanski ljudski kuhinji. V prostorih objekta na Zaloški cesti 42, ki ga je ljubljanska mestna občina v najem ponudila brezplačno, že potekajo zaključna dela, v izvedbo projekta je bilo zaenkrat vloženih 1000 prostovoljskih ur.

Po besedah guvernerke zveze Lions klubov Alenke Marter, bo razdelilnica hrane za preživetje potrebovala letni proračun v vrednosti vsaj 100.000 evrov. Pri tem se zanašajo predvsem na pomoč donatorjev, ki so se izkazali že v dveh humanitarnih akcijah s katerima so dvignili denar za zagon projekta in uspeli zbrati 40.000 evrov.

kuhinja
Na Zaloški 42 bo zaživel zavod Pod strehco, v njegovem okviru pa razdelilnica hrane. (Foto: lions.si)

Projekt bodo v prihodnje razširili še na nekatere druge dejavnosti. Tako bo poleg razdelilnice toplih obrokov, v istem objektu zaživel tudi socialni center. Ta bi z izvajanjem aktivnosti – pomoč otrokom z učnimi težavami, svetovanje in brezplačna pravna pomoč ter ostale – lahko začel že v naslednjih treh mesecih.

Pobudo za odprtje razdelilnice hrane so podali člani Lions kluba Bled Golf, projekt bo deloval v okviru zavoda Pod strehco, ki je tik pred zaključkom postopka registracije.

K projektu so pristopile tudi druge humanitarne organizacije, Zveza Lions klubov Slovenije, Slovenski karitas, Rdeči križ Slovenije, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moset Polje in Zveza Rotary klubov Slovenije. V partnerstvo sta se vključila tudi Smučarska zveza Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply