V Mariboru raste znanstveni park

Univerza v Mariboru je zasnovala projekt Inovativne odprte tehnologije (IOT@UM), ki naj bi svoje temelje kmalu dobil z objektom LAB:UM na Smetanovi ulici.

Glavno poslanstvo znanstveno-tehnološkega parka se skriva v učinkovitejšem povezovanju univerze, gospodarstva in lokalne skupnosti.

Takole naj bi izgledal končani projekt znanstveno-tehnološkega parka v Mariboru. (foto: siol.net)
Takole naj bi izgledal končani projekt znanstveno-tehnološkega parka v Mariboru. (foto: siol.net)

Ekipa rektorja mariborske univerze Danijela Rebolja si je zamislila postopen razvoj ambicioznega projekta, v okviru katerega je že predlani zaživel zavod RAZ:UM, pred nekaj dnevi pa so zagnali še platformo Demola. Dodatni optimizem obljubljata tudi projekt CORE@UM in iniciativa AHA@UM, usmerjena v področje aktivnega in varnega staranja.

Vsi tehnološki delčki se naj bi združili v kompleksen mozaik projekta Inovativne odprte tehnologije (IOT@UM), katerega je podprlo že lepo število slovenskih in tudi tujih podjetij. Trenutno na univerzi intenzivno pripravljajo vso potrebno dokumentacijo in pridobivajo dovoljenja za gradnjo, pri kateri računajo predvsem na evropska sredstva.

Infrastrukturni del projekta sicer zajema razvoj in izgradnjo središča LAB:UM, ki bo raziskovalcem in podjetjem ponujal dostop do raziskovalne opreme in zmogljivosti za raziskovalno na področju naprednih tehnologij. Prav tako naj bi pospeševal tudi prenos znanja v inovacije, ki bodo osnova za nove start-upe.

Uroš Kotnik

Leave a Reply