V Prekmurju raste Panonska vas

V severovzhodnem delu Slovenije, v bližini Term 3000 gradijo novo apartmajsko naselje – Panonsko vas. Sestavlja jo 15 apartmajskih hiš, ki se raztezajo na hektar velikem zemljišču.  Posebnost naselja je v tem, da so hiše prekrite s posebno strešno kritino iz trstike. 

Plavalci in drugi ljubitelji slovenskih term bodo lahko dodali novo ime na seznam prenočišč v bližini Term 3000. V Panonski vasi bo na voljo 120 ležišč, na katerih bodo prenočili pod prav posebno strešno kritino. V stilu starih prekmurskih cimpranih hiš, pri katerih je glavna sestavina strešne kritine slama, bo Panonske hiše pred neugodnimi vremenskimi razmerami varovala trstika, ki sicer domuje v panonskem svetu.

trstika
Takšne bodo zgledale strehe hiš v Panonski vasi.

S strešnimi deli so začeli s koncem lanskega leta, v dveh mesecih bodo ta končana. Kljub temu, da trstika dobro uspeva tudi pri nas, so jo izvajalci strešnih del uvozili iz območja Blatnega jezera. 40 centimetrov debela streha bo svojemu namenu služila 25 do 30 let. S tem, da jo bo potrebno po petnajstih letih, zaradi sušenja trstike, obnoviti.

Po pričevanju Matevža Kadiša, enega izmed investitorjev, bodo že s poletjem prenočili prvi gostje.
»Do dvajsetega junija bi radi dela dokončali in uredili tehnične prevzeme. Tako bi drugi del letošnje sezone že obratovali.«

Vrednost projekta je ocenjena na 1,5 milijona evrov, v prihodnosti načrtujejo še gradnjo prekmurske restavracije.

Matjaž Kljajić

Foto: gorenje.si

 

Leave a Reply