V UKC Ljubljana nov način neinvazivne operacije pljuč

Kirurgi v UKC Ljubljana so dosegli pomemben mejnik pri operacijah pljuč. Postopek so namreč sposobni izvesti skozi nekaj centimetrov velik rez, s tem pa odpiranje prsnega koša ni več potrebno.

V UKC Ljubljana tumorje na pljučih odstranijo kar skozi nekaj centimetrov veliko zarezo. Foto: gizmag.com
V UKC Ljubljana tumorje na pljučih odstranijo kar skozi nekaj centimetrov veliko zarezo. Foto: gizmag.com

Invazivni postopki, ki so včasih potrebni za operacije notranjih organov, so tvegani, saj podaljšajo čas okrevanja in puščajo za seboj rano, v kateri lahko pride do okužbe. Zdravniki se zato trudijo čimbolj zmanjšati odprtine, ki jih potrebujejo za operativni postopek. V UKC Ljubljana so pionirji na področju neinvazivnih operacij pljuč.

Po podatkih 24ur.com postopek poteka tako, da pred začetkom operacije kirurg nad prsnim košem bolnika naredi štiri centimetre veliko zarezo in skoznjo potisne kamero in kirurške inštrumente. Kamera sliko dogajanja prenese na zaslon, kjer si lahko kirurg natančno ogleda, kaj počne.

Pred enim tednom so kirurgi skozi en sam rez prvič odstranili tumor na pljučih. »Danes lahko s to tehniko operiramo bolnike, ki jih nekoč ne bi upali operirati na klasičen način,« je za 24ur.com povedal kirurg Tomaž Štupnik.

Postopek je sicer zahteven, predvsem zaradi tega, ker ima kirurg manj manevrskega prostora, a so prednosti očitne – bolnik bolje in hitreje okreva, manjše pa so tudi bolečine.

Martina Drobne

Leave a Reply