V vodi prva slovenska podmornica dijakov projekta Calypso

Dijaki Gimnazije Vič so izdelali prvo slovensko raziskovalno podmornico Calypso in jo zdaj tudi uspešno potopili v morje. Podmornico so izdelali popolnoma sami pod mentorstvom profesorja fizike Roka Capudra.

Dijaki Gimnazije Vič imajo za seboj že en uspešen projekt. Pred letom in pol so izdelali atmosfersko sondo in jo poslali v nebo. Takrat so se odločili iti še v globine, zato so razvili še podmornico, ki jo bodo lahko uporabljali v raziskovalne namene.

Denar za projekt, natančneje 40.000 evrov, so zbrali sami. Pomagala so jim tako podjetja kot posamezniki, ki so v njih videli izjemen potencial. Da ga imajo, so dokazali včeraj, ko so v morje pri ribogojnici Fonda na Seči spustili podmornico do deset metrov globoko. Podmornica se je na njihov ukaz potopila in splavala na površje.

Calypso 1

Dijaki so se v času projekta ogromno naučili in pridobili znanje s področja tehnologije in programiranja. Podmornice ne želijo prodati, ampak jo bodo uporabili v raziskovalne namene, kot so znanstvene meritve in zbiranje vzorcev. V prihodnosti si z njo želijo raziskati morsko dno, kraško podzemlje, trupe ladij v Luki Koper in celo ostanke Titanika.

Calypso2

Lučka Bajs
Foto: calypso.com, FB

Leave a Reply