V Zagorju ob Savi se gradi prazgodovinska kmetija!

Na travniku pri zadnjem ribniku v zagorskem Evroparku so se včeraj, 30. 8., zbrali arheologi in prostovoljci, ki so sodelovali pri gradnji prazgodovinske kmetije, takšne, kot so jih na območju Zasavja postavljali že pred dobrima dvema tisočletjema in pol.

Foto: Martina Drobne
Foto: Martina Drobne

Poselitev Zasavja je bila že v prazgodovini gosta. Na tem območju so je bilo odkritih že precej najdišč. Ljudje so se v prazgodovini v Zasavje naseljevali, saj je bogat z bakrom, cinkom, svincem in železom, ki so jih uporabljali za izdelavo orodij, orožij in okrasja.

Prostovoljci ter člani Mladinskega centra Zagorje ob Savi so se na gradbišču zbrali ob devetih dopoldne, kjer so šokirani ugotovili, da so jim “barbarska plemena”, kot so se pošalili, podrla do sedaj zgrajeni del kmetije. To se ni zgodilo prvič; uničen je bil že tudi ves trud lanskega leta.

Prostovoljci nabirajo leskove šibe za ograjo in stene kmetije. Foto: Martina Drobne
Prostovoljci nabirajo leskove šibe za ograjo in stene kmetije. Foto: Martina Drobne

Travnik je bilo potrebno na novo pokositi, nasekati les in nabrati leskove veje, ki bodo služile postavljanju sten in ograje. Stene bodo za zaščito pred mrazom in vetrom premazane z glino, streha pa bo krita s slamo.

Dogodek organizirajo arheološka Skupina STIK, Zasavska turistična organizacija in Mladinski center Zagorje, v sodelovanju z občino Zagorje ob Savi.

Gradnja kmetije in delavnice, ki se bodo v njej odvijale, ko bo dokončana, bodo namenjene vsem, ki jih zanima zgodovina. Delček zgodovine svojega kraja si bodo lahko prišli pogledat, kadarkoli bodo želeli.

Martina Drobne

Leave a Reply