V zimskih dneh ne smemo pozabiti na sobne rastline!

Sobne rastline v zimskem času potrebuje prav posebno nego, saj je takrat zrak v notranjih prostorih zaradi ogrevanja zelo suh, manj pa je tudi svetlobe. Zato preverite, kako skrbeti za sobne rastline.

1. V naših domovih je pozimi zrak zelo suh, sobnim rastlinam pa to ne ugaja, saj je večina med njimi tropskih in potrebujejo vlažen zrak. To težavo rešimo tako, da rastline z razpršilom občasno poškropimo z vodo ali pa kupimo osvežilec zraka. Da je rastlina posušena pa nakazujejo predvsem listi, ki postanejo rjavi in rumeni, kar je posledica sušenja rastline.

2. Nekatere rastline potrebujejo zelo veliko sončne svetlobe, ki pa je pri nas pozimi včasih ni prav veliko. Rastline zato postavimo ob okno, kjer lahko prejmejo dovolj svetlobe, najbolje pa jih je postaviti na južno ali zahodno lego.

3. Paziti moramo tudi, da rastlin neposredno ne izpostavljamo vročemu zraku, ki piha iz radiatorjev, saj jim bo tako prevroče. Idealna temperatura za rastline je namreč nekje med 15 in 26 stopinjami. Pazimo pa tudi, da rastlina ni izpostavljena mrazu in vetru ob vhodnih vratih ali na hodniku, saj bo zaradi nizkih temperatur izgubila vse cvetove.

avasflowers-lavender-orchid-plant_maxLučka Bajs
Foto: lindentea.tumblr.com, avasflowers.net

Leave a Reply